Инфо

22. јануар 2021.22. јан 2021.
Фото Бета

Фото Бета

Удружење пацијената Србије: Хроничним болесницима потребне детаљне информације о вакцинисању

Удружење пацијената Србије апеловало је данас на лекаре и здравствене установе да што пре припреме детаљне информације у вези са евентуалним ограничењима и ризицима хроничних пацијената у вакцинацији против корона вируса.

Доступност вакцина против корона вируса је свакако добра вест за пацијенте у Србији, али код многих постоје опрез и страх од евентуалног негативног дејства вакцинације на исходе тренутног лечења, наведено је у саопштењу тог удружења.

"Да ли вакцина против ЦОВИД-19 може негативно да утиче на моје здравље уз постојеће болести? Како вакцина делује на ефикасност терапије које примам? Да ли морам да прекинем терапију на неко време ако се вакцинишем? Која вакцина је одговарајућа за моје здравствено стање? Ово су само нека од питања чији одговори су важни за пацијента пре одласка на вакцинацију", рекао је председник Удружења пацијената Србије Саво Пилиповић.

Он је истакао да, упркос томе што пацијенти имају прилику да се посаветују са лекаром на пункту за вакцинацију, велики број њих има специфична здравствена стања и терапије за које су неопходне консултације са специјалистима за те терапеутске области.

"Струка треба да што пре припреми водиче и информаторе за пацијенте свих терапеутских области како би се спречило ширење нагађања, нетачних информација у вези са утицајем вакцинације против ЦОВИД-19 на здравље и постојећи ток лечења пацијената", рекао Пилиповић. Он је одао да предлаже да, уколико то није могуће, ординирајући лекари у наредних неколико дана обаве консултације са својим пацијентима и поделе са њима сва сазнања у вези са актуелном вакцинацијом против ЦОВИД-19.


Извор Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa