Инфо

22. јануар 2021.22. јан 2021.
Сајт ПКС

Сајт ПКС

ПКС: Бизнисмени из читавог света могу у Србију и без ПЦР теста

Пословни људи из читавог света, страни и домаћи држављани који у Србију долазе због посла, на иницијативу Привредне коморе Србије, границу могу да пређу по поједностављеној процедури, другачијој од правила која важе за остале путнике, саопштила је данас ПКС.

Влада Србије је на иницијативу ПКС страним и домаћим држављанима који из пословних разлога долазе у Србију омогућила да пређу границу уз претходну најаву Комори, а да накнадно, у року од 24 сата по уласку у земљу, прибаве и доставе негативан брзи антигенски тест на присуство вируса САРС-Цов-2, који је издала референтна лабораторија Србије.

"Србија је, и у овим околностима када већина земаља прописује додатна ограничења, нашла начин да, уз уважавање епидемиолошких мера, пословним људима из целог света, компанијама овде већ присутним и онима које долазе због будућих послова, поједностављењем процедура за улазак у земљу, олакша пословање, уз подршку ПКС у обављању потребних формалности", изјавио је председник ПКС Марко Чадеж.

Додао је да пословна путовања и контакти привредника нису ствар избора, већ потреба бизниса и изразио наду да ће пример Србије следити и друге државе, како би компаније свуда у свету, и у условима глобалне здравствене кризе, завршавале послове уз што мање трошкова и губитка времена и из пандемије изашле са што мање последица.

По новим правилима власници, менаџери и запослени у њиховим компанијама који намеравају да из пословних разлога дођу у Србију, а приликом уласка не поседују негативан РТ-ПЦР тест на вирус САРС-ЦоВ-2, који је издала референтна лабораторија државе из које долазе, не старији од 48 часова, треба да најаве свој долазак ПКС која ће о томе благовремено обавестити граничну полицију, како би им био омогућен прелазак границе.

Они ће после уласку у Србију радити брзи антигенски тест у српској референтној лабораторији, доставити га Комори и уколико је негативан наставити планиране активности.

За најаву доласка и све потребне информације и подршку потребно је да се обрате ПКС 48 сати пре планираног уласка у Србију путем мејла иноцовид19@пкс.рс.

Захтев који се упућује ПКС треба да садржи основне податке о путнику, кратак опис пословних разлога уласка у Србију, адресу на којој ће боравити.

Нове процедуре неће се примењивати на пословне људе који долазе из Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Црне Горе и Северне Македоније, а којима је претходном одлуком омогућен улазак у Србију без ПЦР теста.

У Србији могу ући и сви они који имају негативан РТ-ПЦР тест на вирус САРС-ЦоВ-2, који им је издала референтна лабораторија државе из које долазе, не старији од 48 часова.


Извор Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa