Инфо

22. јануар 2021.22. јан 2021.
Pixabay

Pixabay

Бебац: Породиљама и трудницама се поново умањује плата


Родитељски портал Бебац (Бебац.цом) саопштио је данас да је држава поново умањила плате породиљама због тога што су послодавци користили мере државе током пандемије, па ће породиљама и трудницама бити умањена накнада зараде на породиљском боловању.
Уредба која има за циљ ублажавање економских последица насталих услед болести ковид-19 у великој мери ће угрозити егзистенцију трудница и породиља, чији су послодавци користили ову меру државе, навео је портал Бебац.


Како би се ублажиле економске последице ванредног стања и корона кризе у Србији, држава је омогућила послодавцима да одложе плаћање пореза и доприноса за своје запослене.

"Колико год да је оваква мера помогла послодавцима, недопустиво је да због исте мере испаштају запослени — у овом случају труднице и породиље, којима се у обрачуну накнаде зараде неће обрачунавати месеци за које послодавац није платио порезе и доприносе. То у пракси значи да ће све породиље, чији су послодавци користили ово право, бити оштећене", пише Бебац.

Послодавци су имали право да одложе плаћање пореза и доприноса за укупно четири месеца: март, април, мај и август, или април, мај, јун и август 2020. године.

"Све труднице и породиље којима ови месеци улазе или ће улазити у последњих 18 месеци од дана отварања трудничког боловања, односно 18 месеци од отпочињања породиљског боловања, биће у великој мери оштећене, јер ће им се у обрачуну накнаде зараде ови месеци рачунати са нула динара", наводи Бебац.

Додаје се да ће породиље разлику у накнади зараде моћи да добију тек 2023. године.


Извор Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa