Инфо

22. јануар 2021.22. јан 2021.
Фото Бета

Фото Бета

Мање свиња у Србији иако се најављује извоз у ЕУ


Ниске цене свињског меса смањују производњу свиња, иако је на помолу дозвола за извоз тог меса у земље ЕУ, рекао је данас председник Асоцијације сточара Срема и Мачве Зоран Ерић.

Он је за Бету рекао да се неће брзо стећи сви услови за извоз јер иако је обавеза вакцинације свиња против класичне куге престала у децембру 2019. године сада се испитује да ли има трагова остатака вакцине у животињама како би се дозволио пласман тог меса у земље ЕУ.

Вирус класичне куге свиња може дуго да опстане у месним прерађевинама и отпаду, а на пример у месу на собној температури од четири степена Целзијуса од три до шест месеци.

Министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић рекао је данас на ТВ Прва да се ове године очекује почетак пласмана свињског меса из Србије на тржисте ЕУ, први пут после 30 година.

Ерић је рекао да азијске земље нису пристале ни да се због појаве афричке куге, пре око годину дана на то тржиште извози свињско месо из региона Србије који нису били заражени том болешћу.

"Кина увози свињско месо из Шпаније и Холандије где није регистрована свињска куга, а Немачка има вишак свињског меса које у смрзнутом стању извози и у Србију", рекао је Ерић.

Додао је да ће се, док не крене извоз, свињски сточни фонд још смањити јер су сада багателне цене меса, од 120 до 130 динара по килограму живе ваге.

Ерић је рекао да се не исплати товити свиње по тим ценама, посебно сада када су кукуруз, пшеница и друга храна поскупели од десет до 15 одсто.

"Многи узгајивачи смањују производњу јер не желе 'здраве' новце од продаје кукуруза, пшенице и соје да улажу у 'болесне' новце од продаје свиња", рекао је Ерић.

Он је рекао да је пре неколико дана кланици испоручио 350 товљеника и да ће обновити производњу јер је у њу уложио значајан новац из кредита и не може сада да је смањује јер му је потребна велика количина средстава за отплату дуга.

Додао је да има доста произвођача који су задужени кредитима и да ће их само то присилити да наставе производњу свиња.

То удружење је, према његовим речима недавно упутило захтев Министарству трговине да се субвенција по товној свињи са 1.000 динара повећа на 3.000 динара и уведу квоте за увоз смрзнутог меса, али да још нису добили одговор.

Он је рекао да би произвођачима свиња данас била потребна фирма, попут бившег Генекса која би тражила тржишта за свињско месо и извозила га.

Неопходно је, како је рекао, истиснути прекупце из ланца од производње до прераде меса у кланици.

Ерић је рекао да је удружење прошле године упутило писмо Влади Србије да се одриче помоћи из државне касе због пандемије вируса корона, јер су тадашње цене свињетине од 160-170 динара по килограму омогућавале зараду, али да их се "сада када имају губитке нико не сећа".

Пољопривредник из села Лучица код Пожаревца Драган Наумовић рекао је да су се губици у производњи сада драстично увећали поскупљењем кукуруза и пшенице и да се не исплати бавити се узгојем свиња без цене од 170-180 динара по килограму живе ваге.

"Смањићу производњу јер не могу свесно да идем у губитке, па сам продао прасад коју сам планирао за тов", рекао је Наумовић.


Извор Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa