Инфо

25. јануар 2021.25. јан 2021.
Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

Истраживање: Привредници региона верују да је најпрофитабилније пословање у грађевинарству

Пандемија корона вируса јесте успорила отварање нових фирми у региону, али је показала и одређена престројавања у редовима предузетника у претходној 2020. години, указују подаци бонитетне куће CompanyWall које је објавио Бизнис.рс.

Према подацима за Србију, Хрватску, Црну Гору, Словенију и БиХ, привредници региона највише верују да ће, у наредном периоду, успети да остваре профит уколико крену да се баве грађевинским радовима.

Та делатност се у свим државама у региону налази медју првих пет по броју отворених фирми.

Део грађевинаца је одлучио и да затвори своје фирме, али то је, према мишљењу стручњака, уобичајено, јер део фирми које се баве том делатношћу су, у ранијим годинама, навукле баласт неликвидности који се у 2020. години само окончао затварањем компанија.

Србија, у којој је у прошлој години основано чак 4.517 предузећа која се баве специјализованим грађевинским радовима, искористила је, као и већина држава у региону, период пандемије за интензивирање инфраструктурних радова, наводи Бизнис.рс.

Према подацима Министарства за инфраструктуру, у Србији је тренутно активно 16.000 више градилишта него у истом периоду претходне године. Показује се и да је највећи инвеститор држава, обзиром да су инфраструктурни радови који су тренутно активни вредни чак 30 милијарди динара више него у години пре.

У Србији је, за разлику од свих других држава у региону, забележен значајан број основаних фирми и у области копненог саобраћаја и цевоводног транспорта.

Када је у питању трговина на мало, у Србија је у прошлој години забележен већи број затворених него отворених малопродајних објеката. Корона је, очигледно, имала снажан утицај на нагло пропадање малих трговина, те је у 2020. години према подацима бонитетне куће CompanyWall, отворено 3.404 трговине на мало, али је у истом периоду затворена 3.631.

Овакав тренд не чуди ако се има у виду процена Министарства трговине, туризма и телекомуникација Србије да је промет хране и пића путем интернета од априла прошле године повећан за 200 одсто, промет одеће онлине око 100 одсто, док је промет техничких уређаја путем интернета увећан за око половину, пише Бизнис.рс.

Сајт наводи да су српски угоститељи прилично огорчени дешавањима око пандемије и мерама које држава, у циљу спречавања ширења заразе Ковид 19, примењује. Ипак, у прошлој години је, у овој делатности забележено отварање 418 фирми више него што их је затворено. Тачније, отворено је 3.105, а затворено 2.687.

На листи делатности где је број новооснованих фирми значајан налази се, како се и очекивало рачунарско програмирање, консултантске и са тим повезане услуге. Медјутим, да и ту долази до одређених престројавања говори чињеница да су у Србији основане 2.193 фирме које се баве том делатношћу, али и да је затворено 1.973.

Познаваоци прилика на том тржишту кажу да су те промене последица актуелне ситуације на релацији држава – фриленсери.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa