Инфо

25. јануар 2021.25. јан 2021.
Пооштрена правила за улазак у Немачку

Пооштрена правила за улазак у Немачку

За више земаља са опасним мутацијама корона вирсуа или са посебно великим бројем инфекција, међу којима су и Србија и друге земље Западног Балкана, важе строжа правила за улазак у Немачку.

Како данас пише Дојче веле, немачка савезна владе је, да би заштитила земљу од увоза нових случајева короне, као подручја високог ризика класификовала знатно више земаља него раније.

Строжа правила ступила су на снагу у недељу, а новина је списак земаља у којима је такозвана седмодневна инциденција виша од 200 нових инфекција на 100.000 становника. У Немачкој је тренутно 111.

Контрола се врши на немачким границама и аеродромима, а за све путнике који долазе или се враћају у Немачку важи обавезна регистрација на интернету на сајту einreiseanmeldung.de, пре уласка у земљу.

Према Институту Роберт Кох (РКИ), у категорији земаља са високом инциденцијом (више од 200) од недеље 24. јануара налази се 14 земаља Европе - Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македонија, Словенија, Албанија, Шпанија, Португал, Естонија, Летонија, Литванија, Андора и Чешка.

У Африци и на Блиском Истоку то су Египат, Иран, Израел, Либан и Уједињени Арапски Емирати, а у јужној и северној Америци - Панама, Колумбија, Боливија, Мексико и САД.

У категорију подручја у којима су се појавиле веома заразне мутације коронавируса за сада спадају Велика Британија, Ирска, Северна Ирска, Јужна Африка и Бразил.

За путнике из земаља обе ове категорије важи - улазак у Немачку је дозвољен само уз негативан тест - који не сме бити старији од 48 сати.

Путници из ризичних подручја, земаља или региона са инциденцијом изнад 50 у коју спада и Хрватска, морају се тестирати на корону најкасније 48 сати - након уласка у Немачку.

Према Министарству унутрашњих послова Немачке, тестови се систематски проверавају на аеродромима и морским лукама. Нарочито се летови из такозваних високо ризичних подручја "доследно проверавају" - директно у авиону и пре пасошке контроле. Поред тестова контролише се и да ли су путници попунили пријавне формуларе.

У пограничним областима са другим земљама ЕУ и Швајцарском, путници се проверавају насумично. Према савезној полицији, додатне мере служе идентификовању путника који се одмах морају послати у карантин.

У принципу, сви путници који улазе или се врацћају у Немачку и који су боравили у ризичном подручју (категорија један до три) у последњих десет дана пре уласка, обавезни су на десетодневни карантин. Карантин се може скратити тек после пет дана, ако се уради други тест и он буде негативан.

Правила о карантину су у надлежности савезних покрајина и стога се могу разликовати. Од карантина су у принципу изузета пословна путовања.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa