Инфо

25. јануар 2021.25. јан 2021.
Фото: Бета

Фото: Бета

НИН-ову награду за 2020. годину добио 'Контраендорфин' Светислава Басаре

Добитник НИН-ове награде за 2020. годину је "Контраендорфин" Светислава Басаре, саопштено је данас на видео конференцији.

"Контраендорфин" је изабран међу седам романа који су ушли у ужи избор за НИН-ову награду, а по одлуци жирија у саставу: Теофил Панчић, Марјан Чакаревић, Марија Ненезић, Бранко Кукић и Иван Миленковић.

Приликом објављивања имена добитника награде, Марјан Чакаревић је навео да је Басарин роман превагнуо зато што "књига доноси нешто битно, квалитативно, ново, чега није било у претходним Басариним књигама".

Председник жирија Теофил Панчић је рекао да је у конкуренцији за НИН-ову награду било много више романа него претходне године, али да није било много "коронских романа", како је очекивао због епидемије корона вируса.

"Очигледно је то тема која тек треба да сазри", рекао је Панчић и додао да је ове године била "озбиљнија конкуренција у односу на претходну годину", а да је, што се тиче тема које су обрадјиване "параисторијски дискурс у неком посустајању".

Од 212 књига које су конкурисале, у најужи избор за НИН-ову награду су се са победничким "Контраендорфином" нашли и "Слобода говора" Владана Матијевића, "Што на поду спаваш", Дарка Цвијетића, "Људи без гробова" Енеса Халиловића, "Прекрасне рушевине" Сава Стијеповића, "Ништа није ничије" Бојана Савића Остојића и "Под оба сунца" Огњена Спахића.


Извор: Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa