Инфо

27. јануар 2021.27. јан 2021.
Сајт ПУРС

Сајт ПУРС

Грађани са добрим зарадама морају да сачекају информацију да ли ће платити порез и колико

Пореска управа ће, због новог начина обрачуна просечне зараде, који је од релативно скоро у примени, податак о просечној заради за 2020. годину, на основу које се израчунава неопорезиви износ за годишњи порез на доходак грађана, објавити тек крајем фебруара, пише Бизнис.рс.
Рок за подношење пореске пријаве за годишњи порез на доходак грађана на основу дохотка који је изнад износа од шест просечних зарада у Србији из 2020. године је 15. мај 2021.


Порески зналци саветују да свако ко није сигуран да ли је порески обвезник годишњег пореза на доходак грађана, поднесе пореску пријаву електронски или лично, јер, како кажу, постоји могућност да због сасвим малог износа Пореска управа покрене поступак утврђивања пореза по службеној дужности.

У том случају обвезник ће не само платити износ пореза, већ и казну Прекршајном суду која се креће од 50.000 динара па чак до 150.000 динара. Такође је важно пореску пријаву доставити надлежној филијали Пореске управе у року.

Порез на доходак грађана се плаћа најкасније 15 дана од дана достављања решења, а износи од 10 до 15 одсто и зависи од висине примања.

Сваки обвезник има право на порески кредит, односно смањење износа пореза од 40 одсто просечне годишње зараде на своје име, као и 15 одсто просечне годишње зараде на основу издржаваних чланова породице, али износ личних одбитака може бити максимално 50 одсто дохотка за опорезивање.

Прошле године су пријаву за годишњи порез на доходак у 2019. години морала да поднесу сва лица која су имала зараду више од 2.739.304 динара.


Извор Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa