Инфо

27. јануар 2021.27. јан 2021.
Pixabay

Pixabay

Пандемија одлаже државну матуру у Србији


Због околности узрокованих пандемијом корона вируса државна матура на крају средњег образовања неће у Србији бити уведена 2022. године, како је било планирано, саопштило је данас Министарство просвете.

Министарство је навело да су ради припреме за увођење те матуре биле предвиђене три пробе, а формирана је Комисија за праћење рада на томе.

Тако је крајем октобра 2020. године било прво пилот тестирање државне матуре у којем је учествовало 4,067 ученика из 101 школе (2,295 гимназијалаца, 85 ученика средњих уметничких школа и 1,687 из средњих стручних).

То тестирање је показало да су безбедност и регуларност испита били адекватни, 95 одсто ученика је оценило да су дежурни наставници "изузетно водили рачуна о регуларности спровођења процедура", а да су задаци били "средње тешки", али су показали слабију мотивацију приликом решавања задатака.

Министарство просвете је најавило да ће наредно тестирање државне матуре бити следеће школске године, а јавност и просветне установе биће подробно обавештени о новинама.


Извор Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa