Инфо

20. фебруар 2021.20. феб 2021.
Image by Free-Photos from Pixabay

Image by Free-Photos from Pixabay

Осигурање воћа ипак од првог дана марта

Председник Асоцијације произвођача малина и купина у Србији Добривоје Радовић рекао је вечерас да је на састанку са представницима Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства договорено да се осигуравајућим кућама упути захтев да осигурање од мраза почне од 1. марта, а не 4. априла ове године.

"Са представницима Министарства пољопривреде договорили смо да се осигуравајућим кућама упути препорука да измене правилник о осигурању од мраза и да оно важи као и раније од 1. марта", рекао је Радовић.

Поједине осигуравајуће куће су ових дана измениле њихове правилнике и помериле рок важења осигурања од мраза са 1. марта на 4. април, а уз то су тражиле да се уговори склопе до краја фебруара ове године.

То је узнемирило произвођаче воћа у Србији који кажу да је бесмислено осигуравати воће од ниских температура када су мале могућности за смрзавање.

Радовић је рекао да ће позвати произвођаче да обуставе сва осигурања у случају да осигуравајуће куће одбију ту препоруку Министарства пољопривреде које је апеловао на воћаре да га осигуравају од временских непогода и субвенционише око 70 одсто премије.

Додао је да је "почео 'обрачун' са осигуравајућим кућама које шаљу нестручне службенике да процене штету 10-15 дана после непогода".

Он је рекао да произвођачи после непогода морају предузети агротехничке мере како би ублажили последице и да се после тога не може утврдити права штета.

"Тражимо да осигуравајуће куће за процену штете шаљу стручњаке инжењере пољопривреде а не економисте, текстилце и друге стручњаке који немају везе са пољопривредом и да то учине у року од два-три дана", рекао је Радовић.

Према општим условима осигурања усева и плодова већине осигуравајућих кућа, оне су дужне да обезбеде да процену штете обави овлашћено лице пољопривредне струке, а штету исплате у току од 14 дана.

Агенција Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa