Инфо

23. фебруар 2021.23. феб 2021.
foto:Glas Podrinja

foto:Glas Podrinja

Маме Шапца:Отворено писмо Градоначелнику града Шапца

Поштовани градоначелниче,

Пишемо Вам у име забринутих грађана који су 11.2.2021. године одржали протест против загађења пореклом из индустријских постројења на територији Шапца и околине. Како одговор на захтеве протеста, које су маме Шапца залепиле на врата Општине, још нисмо добили, обраћамо се и Вама директно како бисмо Вас позвали да нам се придружите у борби за безбедан ваздух у нашем граду.


Иако не постоје адекватне студије и мерења захваљујући којима бисмо могли са сигурношћу да утврдимо тачан степен еколошке катастрофе у којој живимо, свима нам је јасно да се ситуација отргла свакој контроли јер ваздух у нашем граду има и боју и мирис који изазивају пецкање у грлу, свраб очију и кашаљ. Дубоко смо забринути за здравље својих породица, а посебно деце и трудница који су и најосетљивији на ове отрове.

И Ви и Ваша породица сте у опасности јер дишете исти ваздух као и сви ми.

Позивамо Вас да се моментално активно укључите у решавање ове катастрофе и утичете на све велике загађиваче, а пре свих фабрику минералних ђубрива Елиxир, као и Зорка керамику, Кемис и предузеће Аxсyнтха, да или сместа уграде адекватне филтере који ће спречити даље тровање грађана нашег града и околине, или обуставе производњу до момента уградње филтера.

Тровање се из дана у дан погоршава, а посебно је страшно током ноћи и викенда. Ваљда мисле да ће под окриљем ноћи лакше прикрити свој злочин.

Поучени претходним искуствима и гаранцијама које никада нису испуњене, више не прихватамо никаква јавна обећања већ само и искључиво моменталну уградњу филтера на фабрике загађиваче. Не за пола године или годину дана. ОДМАХ!

Сматрамо и верујемо да се слажете са нама да сваки привредник мора показати макар минимум друштвене одговорности уколико жели да послује на територији града Шапца, а да се та одговорност пре свега мора огледати у томе да не сме нарушавати здравље грађана овог града зарад екстра-профита. И корупције.

Сви смо свесни да је ово стари проблем који није настао за време ове власти. Ваши претходници и неки коалициони партнери радо су жмурили и пуштали да се тровање не само настави, већ последњих месеци и погорша.

Искрено се надамо да ћете Ви зауставити ову праксу, јер је и нечињење, у ситуацији када је цео град у опасности, такође злочин.

Уз Вас (надамо се) или упркос Вама, ми ову борбу морамо наставити, јер морамо заштитити здравље својих и Ваше породице.

Чекаћемо Вашу одлуку до петка 26.2.2021. године, а онда настављамо са даљим акцијама.

Још једном Вас подсећамо на наше захтеве:

ЗАХТЕВАМО
1. да надлежне институције буду у служби здравља грађана и наложе индустријским загађивачима, а пре свега фабрици минералних ђубрива Еликсир, да уграде адекватне филтере.
2. ангажовање независних инспекција које ће утврдити стваран ниво емисије СВИХ врста честица и штетних гасова које индустријска постројења емитују.
3. да се на дневном нивоу, у бар једним локалним новинама и на бар једној локалној телевизији, јавност Шапца обавештава о стварном нивоу и врсти загађења.
4. најстроже казне за фабрике које крше закон и дозвољене нивое емисија штетних материја у животну средину.

Као знак добре воље и искрене жеље да се проблем заиста реши, очекујемо да нам се на ову тему у име локалне самоуправе не обраћа др Дејан Павловић чије намере сматрамо дубоко неискреним и недобронамерним.

Надамо се позитивном одговору.

Сви дишемо исти ваздух!

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa