Инфо

24. фебруар 2021.24. феб 2021.
Мониторинг квалитета ваздуха захтева стручност
Реаговање Завода за јавно здравље Шабац

Мониторинг квалитета ваздуха захтева стручност

Недавно је на телевизији са националном фреквенцијом емитован прилог који је најављен речима: "Пре три месеца у Шапцу је постављена аутоматска мерна станица за контролу квалитета ваздуха, као једини званични инструмент који показује ниво присуства опасних честица. Њеним пуштањем у рад, информације о прекомерном загађењу постале су доступне, што је један од првих корака у борби за чистији ваздух".

Просто је невероватно да аутори прилога нису чули за Завод за јавно здравље Шабац, а сматрамо да је немогуће да др Дејан Павловић не зна за Завод за јавно здравље Шабац и да Завод врши континуирани мониторинг квалитета ваздуха. Из свега се види огромна тенденциозност и потреба да неко прогласи себе човеком који је започео контролу квалитета ваздуха.

Истине ради, Завод за јавно здравље Шабац већ 40 година званично, у складу са важећим прописима, врши мерење квалитета ваздуха. Подаци о резултатима испитивања квалитета ваздуха су доступни свим грађанима на интернет презентацији наше установе. Завод за јавно здравље Шабац је овлашћена и акредитована лабораторија за мерење квалитета ваздуха, и једина је таква установа која врши мерења на територији града Шапца. Ове чињенису су управо супротне од најаве из телевизијског прилога, јер једино подаци Завода за јавно здравље Шабац су званични, усклађени са прописима и представљају валидан доказ. Такође, не мере се у ваздуху само честице, мере се и гасови.

Завод за јавно здравље Шабац врши мерења на 4 мерна места следећих параметара: сумпор-диоксид, азот-диоксид, чађ, укупне таложне материје (са анализом тешких метала), амонијак, флуороводоник, и суспендоване честице ПМ2,5 као и ПМ10.

Мобилна станица коју је поставила Агенција за заштиту животне средине Србије мери параметре сумпор-диоксид, угљен-моноксид, азот-диоксид, суспендоване честице ПМ2,5 и суспендоване честице ПМ10. Поред тога, од раније постоји и фиксна мерна станица Агенције за заштиту животне средине Србије, која мери параметре сумпор-диоксид, угљен-моноксид и азот-диоксид. Изгледа да и за њу саговорници у емисији нису чули. Мерења Агенције за заштиту животне средине Србије су оријентациона (индикативна), и могу да представљају само оријентир, док мерења Завода за јавно здравље Шабац као акредитоване лабораторије се могу сматрати званичним.

Из свега наведеног је јасно да једино Завод за јавно здравље Шабац врши званична мерења и то не три месеца, већ 40 година. Неприхватљиво је да интереси једне минорне политичке партије, која је изигравањем Закона регистрована као странка руске националне мањине, доводе до потпуног игнорисања и омаловажавања рада Завода за јавно здравље Шабац, установе која постоји 100 година.

Питање мониторинга квалитета ваздуха пре свега захтева стручност, а не шарлатанство и далеко је важније од борбе за прелазак цензуса на наредним изборима. Тим послом треба да се баве квалификоване особе, као што је досадашња пракса.
Завод за јавно здравље Шабац

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa