Инфо

25. фебруар 2021.25. феб 2021.
Ljubovija.info

Ljubovija.info

Представници општине Љубовија на састанку са министром Недимовићем

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић данас је посетио општину Крупањ. Домаћини састанка били су председник Општине Крупањ Иван Исаиловић и народни посланик Ивана Поповић, а састанку су присуствовали и председници Општине Љубовија Милан Јовановић и председник Општине Мали Зворник Зоран Јевтић.

Говорило се о проблемима са којима се сусрећу све три општине када је у питању пољопривреда, водопривреда и шумарство, а посебно је наглашена тема у вези субвенција и планова о ИПАРД систему.

Lubovija.info


-Прва ствар која ће ићи током марта месеца јесте исплата од скоро 7,5 милијарди динара, то је укупно преко 65 милиона евра за плаћања која ће се вршити по хектару. Исплата ће кренути током марта месеца сваком пољопривредном произвођачу који је власник земљишта. С друге стране, крајем марта ће ићи један велики позив од 38 милиона долара, то заједно радимо са Светском банком по систему тзв. 50/40/10. Добијете грант 50% новца, значи бесповратно, 40% је кредитна подршка, а 10% је ваше учешће. Нарочито ћемо то апострофирати у сектору воћарства, повртарства и сточарства, а тај позив ће бити на располагању крајем марта и моћи ће сви пољопривредници да учествују, с тим што имамо нарочиту преференцију ка људима из девастираних подручја где они имају приоритет у томе- рекао је у изјави за медије министар Недимовић.

Председник Општине Љубовија Милан Јовановић каже да су састанци као овај данашњи врло корисни, поготову за мале средине.

-На оваквим састанцима имамо прилику да чујемо сва актуелна дешавања и министар је данас на један опширан начин образложио све оно што држава планира у овој години, па чак и у наредним годинама, да уради. Могли смо да чујемо које врсте субвенција ће бити ове године, као и да се врло брзо очекује промена закона о пољопривреди и комесацији, али смо добили још других информација које су битне за нашу општину- каже председник Јовановић.

Председник Општине Мали Зворник Зоран Јевтић додаје да су упознали министра Недимовића са радом локалних самоуправа. Јевтић каже да Општина Мали Зворник сваке године издваја око 15 милиона динара за разне субвенције и подстицаје у пољопривреди, поред јавних набавки преко пољо-савета.

-Дајемо до 70% учешћа општине, а то значи да наши грађани дају само 30% својих средстава. Вредност се креће од 200.000 до 400.000 динара, а за прераду иде чак до 800.000 динара. Ми ћемо видети ове године да ли ће проћи тај програм код министарства и затим ћемо расписати конкурс. Једним делом издвајамо за туристичку понуду како би се наши људи припремили за туризам, али морају да буду категоризовани. Општина до задње три године није имала ни један категоризован објекат, откако смо укључили те мере подстицаја већ имамо 25 категоризованих објеката и 3-4 објекта у поступку категоризације. Огромна је помоћ нашим грађанима због свега тога што општина даје, а видим да је ово импресивно што нам је министар сада рекао- каже председник Јевтић.

Због проблема у вези речних корита у општини Мали Зворник, Јевтић наглашава да је питао министра да ли може очекивати помоћ министарства. С обзиром да су урађена планска документа, пројектна документација за 7-8 речних корита, Јевтић каже да је добио позитивно мишљење министра Недимовића и да ће се по завршетку пројеката одржати састанак после ког се може очекивати 50% учешћа министарства.
Ljubovija.info

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa