Инфо

26. фебруар 2021.26. феб 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Завршна конференција пројекта "Укључимо се" за инклузију Рома

Завршна конференција пројекта "Јачање капацитета локалне и ромске заједнице на територији града Шапца за инклузивне процесе - УКЉУЧИМО СЕ (Кључ за инклузију)" одржана је данас у Центру за стручно усавршавање. Пројекат је реализовао Град Шабац у партнерству са Високом школом за социјални рад оз Београда и Екуменском хуманитарном организацијом из Новог Сада. Финансиран је од стране Европске уније, у оквиру програма "Подршка ЕУ инклузији Рома - оснаживање локалних заједница за инклузију Рома", а укупна вредност пројекта је нешто мање од 60.000 евра.

Фото: Глас Подриња


-Реализација пројекта је трајала око 18 месеци и на данашњој конференцији, која је и последња у низу спроведених активност, заједно са свим учесницима у пројекту сумирамо постигнуте резултате и правимо основ за даље активности. Овај пројекат је значајан ресурс за све што ће Град Шабац са својим партнерима даље реализовати. Када сагледамо све активности које нам предстоје у будућности, све ово што је спроведено у оквиру пројекта је врло значајно за међусекторску и међуресорну сарадњу успостављену на нивоу пројекта кроз Мрежу за инклузију Рома. Пројекат ће бити од великог значаја за израду Акционог плана за Роме, који следи у наредном периоду, као и за све пакете активних мера социјалне инклузије како би квалитет живота припадника ромске популације на територији Шапца био што бољи, рекла је менаџер пројекта и начелница Одељења за друштвене делатности Ана Маринковић.

Фото: Глас Подриња


Проф. др Сања Ђурђевић из Високе школе социјалног рада је истакла да је улога Високе школе социјалног рада на овом пројекту била партнерска и да су због тога врло поносни.

Фото: Глас Подриња


-Конкретни задаци које је Висока школа одрадила у овом пројекту су: обуке за волонтере, професионалце и представнике невладиног сектора који раде на терену, за представнике медија. Назначајније из овог пројекта је подпројекат "Мобилна школица" који би требао да настави да живи, с обзиром да смо обучили волонтере да могу у мобилним просторима да реализују радионице. Они су добили приручник, тако да ће моћи да се присете свих радионица које су прошли у овом пројекту и моћи ће да креирају нове радионице. Верујем да то значи да пројекат може да траје. Наравно и мрежа "Мир" као један механизам за спречавања и крајњи циљ -укидање дискриминације, навела је Сања Ђурђевић и изразила наду да ће са Шапцем сарађивати на новим пројектима.

Фото: Глас Подриња


Укупно десет волонтера, углавном из ромске заједнице, је учествовало у пројекту, као и десетак професионалаца и припадника невладиног сектора.

Завршној конференцији је присуствовао и заменик градоначелника Шапца Блажа Кнежевић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa