Инфо

26. фебруар 2021.26. феб 2021.
Elixir Зорка:Пружамо пуну подршку иницијативи коју су покренуле „Маме Шапца“ да се уради независна контрола, како би се тачно утврдили извори и узроци свих врста аерозагађења у Шапцу
Саопштење за јавност

Elixir Зорка:Пружамо пуну подршку иницијативи коју су покренуле „Маме Шапца“ да се уради независна контрола, како би се тачно утврдили извори и узроци свих врста аерозагађења у Шапцу

Elixir Зорка у потпуности разуме забринутост грађана за квалитет ваздуха у нашем граду и у целој земљи. Пружамо пуну подршку иницијативи коју су покренуле „Маме Шапца“ да се уради независна контрола, како би се тачно утврдили извори и узроци свих врста аерозагађења на која указују грађани Шапца, а у складу са прописима Републике Србије који регулишу заштиту ваздуха од загађивања.

У вези са најновијим обраћањима јавности у којима се Elixir апострофира као узрочник „еколошке катастрофе“ у Шапцу наглашавамо да загађење PM честицама, сумпор диоксидом (SO2) и азотним оксидима (NO2), а која су забележена на светским сајтовима, нису узрокована нашим радом, као ни да на емитеру Elixira нема никакве киселине, која се такође помиње.

Истичемо да су сва досадашња мерења, редовне и ванредне контроле емисије, које су у Elixir Зорки спровеле надлежне инспекције, као и контроле оних параметара квалитета амбијенталног ваздуха који се могу довести у везу са нашим радом у оквирима законом дозвољених граница.

Elixir Зорка спремна је да моментално заустави производњу, уколико било која редовна или ванредна мерења утврде прекорачења у нашој емисији. На исти потез смо спремни и уколико додатне стручне анализе утврде да су узроци аерозагађења на која се грађани жале повезана са нашим радом.

Инвестиције које смо до сада реализовали у заштиту животне средине износе преко 10 милиона евра. На постројењу је у последњих 6 година инсталирано 6 врећастих филтера и 2 батерије циклона са укупно 10 јединица за уклањање прашкастих материја, као и 7 скрубера-филтера за испирање и пречишћавање процесних гасова. Крајем 2019. године уграђен је демистер.

У току су веома важни пројекти: постављање 2 додатна скрубера-филтера великог капацитета, подизање висине фабричког димњака и смањење видљивости перјанице завршног емитера. Укупна вредност ових инвестиција је око 3 милиона евра, а све ће бити реализоване у јуну текуће године. На овај начин ћемо постићи највиши степен прања отпадних гасова и додатно смањити укупне нечистоће у пречишћеним гасовима. Осим тога, подизање висине фабричког димњака, ће омогућити бољу дисперзију влажних гасова на излазу и додатно смањење утицаја на микролокацију.

У циљу утврђивања свих чињеница и свих извора загађења ваздуха у граду, базираних на независној, експертској анализи, спремни смо да дамо свој допринос и будемо део решења, заједно са свим другим актерима.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa