Инфо

1. март 2021.1. мар 2021.
Муп Србија

Муп Србија

Светски дан цивилне заштите

Данас је 1. март - Светски дан цивилне заштите који има за циљ указивање на витални значај и улогу служби цивилне заштите у случају свих типова несрећа и катастрофа и суочавању са њима - да се ода признање за њихове напоре, жртве и подвиге.

Цивилна заштита представља организован одговор државе на опасности које угрожавају становништво, материјална добра и животну средину у случају такве ванредне ситуације, која превазилази могућности редовног деловања надлежних органа.

Сектор за ванредне ситуације је до сада формирао укупно 169 специјализованих јединица цивилне заштите за заштиту и спасавање од којих је 100 специјализованих јединица са око 2.500 припадника прошло обуку и спремно је за деловање у случају ванредног догађаја.

До сада је на територији Републике Србије формирано шест врста специјализованих јединица цивилне заштите за заштиту и спасавање и то за гашење пожара, за спасавање на води и под водом, за спасавање из рушевина, за збрињавање, за пружање прве помоћи и за радиолошко-хемијско-биолошку заштиту.

Подсећамо, Међународна организација за цивилну одбрану, која промовише рад служби цивилне заштите широм света и указује на значај њихове сарадње и потребе солидарности у заједничкој борби је на Генералној скупштини 1990. године установила 1. март као Светски дан цивилне заштите.
Извор: МУП Србије

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa