Инфо

2. март 2021.2. мар 2021.
Pixabay

Pixabay

Још на зачељу Европе по везивању појаса у аутомобилу

У Србији 84 одсто људи на предњим седиштима аутомобила користи сигурносни појас, док их је 2013. гдине било 68 одсто, пренело је Министарство унутрашњих послова.

То је изјавио Душко Пешић, вршилац дужности директора Агенције за безбедност саобраћаја која од 2013. године спроводи истраживања употребе сигурносног појаса која је обавезна по закону.

На задњем седишту сигурносни појас користи свега 20 одсто путника, а 2013. године га је користило једва три одсто.

Стање је ипак "значајно боље, али смо још далеко од развијених земаља које имају мање страдалих на путевима", рекао је Пешић и додао да подаци показују да годишње погиине по више од 100 људи који су нису користили сигурносни појас.

Пешић је истакао је да је сигурносни појас средство које је спасло највише живота и то илустровао и тиме што 75 одсто погинулих у удесима приликом испадања из возила није користило појас.

Указао је да, уколико се појас не користи, сви остали сигурносни системи возила немају ефекта или ће имати чак и негативне последице.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин је данас на почетку заједничке кампање Министарства и Агенције за безбедност саобраћаја позвао грађане да поштују прописе, а посебно да користе сигурносне појасеве и безбедносна седишта за децу у возилима.

Вулин је рекао да је већина погибија у саобраћајним удесима могла бити избегнута коришћењем сигурносних појасева и поштовањем саобраћајних прописа.

Министар је упозорио да ће полиција појачано наџирати саобраћај и да ће у складу с законом бахатим возачима одузимати возила "када год и колико год дуго може".

"Кажњаваћемо их, тражићемо их, гледаћемо шта објављују на друштвеним мрежама и ниједан неће остати некажњен и неоткривен", рекао је Вулин, али је указао да је "све то мање важно од наше свести да разумемо да је свако од нас одговоран у саобраћају, одговоран за свој живот, живот чланова своје породице и свих других људи".
Агенција Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa