Инфо

2. март 2021.2. мар 2021.
Pixabay

Pixabay

Пријава грађана за помоћ крајем априла

Министар финасија Синиша Мали изјавио је данас да ће пријава грађана за директну помоћ државе у износу од 60 евра почети 28. априла.

Он је за ТВ Прва рекао да ће исплата новчане помоћ у време пандемије за све пунолетне грађане који се пријаве, по 30 евра, бити у мају и у новембру ове године.

"То важи за све држављане Србије, а предвиђено је и додатних 50 евра за пензионере, који не морају да се пријављују јер ће аутоматски добити уплате. Прву уплату могу да очекују већ прве недеље маја", казао је Мали.

Министар је истакао да ће помоћ од 100 евра добити сви Срби са Косова и Метохије, укључујући и децу, док незапослени који тамо живе могу очекивати додатних 100 евра.

Мали је навео да се размишља и о додатној помоћи незапосленима у централној Србији, те да ће наредних дана бити донета одлука.

Он је подстио да држава наставља да помаже грађанима и привреди, ради очувања постигнутих резултата, те да ће у оквиру трећег пакета помоћи, за шта је издвојено око 250 милијарди динара, половину минималне зараде за три месеца по запосленом добити и велика предузећа.

"Реч је о укупно 1,5 милиона запослених, свако од њих ће добити за три месеца укупно 48.000 динара од државе. Додатно ћемо помоћи и туризму, они ће поред ове помоћи добити додатну целу минималну зараду, а осим тога, помажемо и градске хотеле, који ће добити 350 евра по индивидуалном лежају, односно 150 евра по смештајној јединици", навео је министар.

Трећи пакет помоћи, како је навео Мали, предвиђа подршку и сектору превоза путника у друмском саобраћају и аутобуских станица.

"Овом мером, аутопревозници ће добити 600 евра по аутобусу, а регистровано је 6.125 аутобуса за које је могуће остварити ову врсту помоћи", рекао је он.

Министар финансија је подсетио да део пакета мера економске помоћи чини и гарантна шема за кредите, за шта је обезбеђено 500 милиона евра за наставак постојеће, као и додатних 500 милиона евра, што ће привреди омогућити повољне позајмице за које држава гарантује.
Агенција Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa