Инфо

3. март 2021.3. мар 2021.
Фото Бета

Фото Бета

Лајчак данас долази у дводневну посету Србији

Специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак данас долази у дводневну посету Србији, током које ће разговарати и с председником Александром Вучићем.

Лајчак у Београд долази из Приштине, где се састао с победником парламентарних избора 14. фебруара, лидером покрета Самоопредељење Аљбином Куртијем, као и са вршитељком дужности председника Косова Вјосом Османи и одлазећим премијером Авдулахом Хотијем.

Представник ЕУ је у уторак у Приштини изјавио да очекује окончање бриселског дијалога током мандата Куртија као премијера Косова и Османи као председнице.

Он је рекао и да ЕУ и САД имају исти циљ за Западни Балкан и да је партнерство Брисела и Вашингтона ојачано од доласка на власт америчког председника Џозефа Бајдена. Раније је казао да Београд не треба да страхује због обновљене сарадње ЕУ и САД на решавању косовског питања.

У заједничком интервјуу за КТВ са високим званичником америчког Стејт департмента Метјуом Палмером, Лајчак је рекао ће се глас Косова чути и поштовати када се придружи ЕУ, и додао да до чланства у Унији не може доћи без нормализације односа са Србијом.

До Лајчакове посете региону долази после вишемесечне паузе у преговорима Београда и Приштине под окриљем ЕУ, која је у највећој мери последица пада Хотијеве владе, односно одржавања ванредних парламентарних избора на Косову.

Прошле недеље је казао да очекује наставак дијалога убрзо после формирања косовске владе.

Лајчак, који је специјални представник ЕУ и за регионална питања Западног Балкана, у четвртак путује из Београда за Подгорицу, где ће боравити и у петак.


Извор Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa