Инфо

3. март 2021.3. мар 2021.
Сасатанак у MУО: Превенција Афричке куге свиња

Сасатанак у MУО: Превенција Афричке куге свиња

Због велике улоге, коју локалне самоуправе имају у сузбијању заразних болести, а услед појаве Афричке куге свиња у Браничевском управном округу, у понедељак је одржан састанак у Шапцу, седишту Мачванског управног округа, на тему превентивног деловања.

Састанку су присуствовали Владан Красавац, начелник Мачванског управног округа, Јасмина Којичић Стефановић, шеф Одсека ветеринарске инспекције, Зорица Гвозденовић, начелник Одељења стамбено комуналне инспекције Градске управе Шабац и Зорица Чолић, шеф Одсека Мачванског управног округа.Град Шабац са селима која гравитирају граду је територија на којој се поред општине Богатић узгаја највећи број свиња, а које су појавом ове болести угрожене. Како би се спречили негативни ефекти, које Афричка куга свиња изазива, локална самоуоправа мора да предузме бројне мере и активности у циљу спречавања појаве заразе на овом подручју. Мора се определити парцела на којој ће бити јама-гробница,удаљена од насељеног места и ограђена жицом.

У циљу едукације грађана плакат на коме се налазе потребне информације везано за Афричку кугу свиња, који је ресорно министарство упутило републичкој ветеринарској инспекцији, доставити свим локалним самоуправама на територији Мачванског управног округа.Потребно је одредити одређени број људи који ће се бавити преношењем лешева из газдинстава у камионе и одговарајућа финансијска средства за надокнаду извршилаца овог посла који ће се углавном обављати ван рaдног радног времена. Неопходна је и одређена механизација, ровокопач, трактор, булдожер.
У активност треба укључити ЈКП"Стари град"Шабац , са кадровским и техничким потенцијалима, али и одговорне у Градској управи Шабац.

Вирус Афричке куге свиња се веома лако шири и смртоносан је за животиње, а вакцинације нема. У случају појаве заразе подручје се затвара и све животиње се у пречнику од три километра уништавају, као и месо из замрзивача, јер је вирус активан 100 дана у месу.

Све информације о овој теми грађани могу добити:
- на контакт телефоне Одсека ветеринарске инспекције Мачванског управног округа 015-345-618 и 015-360-400
- доласком у просторије републичке ветеринарске инспекције у Шапцу,улица Војводе Путника 52
- на мејл адресу: vetinspekt@gmail.com


Према подацима у Мачви, Бадовинцима, Дубљу, се налази око 300.000 свиња, па би штета појавом заразне болести била огромна.

Када је у питању подручје града Шапца, велика концентрација свиња налази се у Дреновцу, Липолисту, мачванском делу шабачке општине, као и на Церу где има 10-15 већих произвођача свиња, па је из тог разлога потребно определити две до три локације за ове јаме. Посебну опасност представљају дивље свиње, јер у њима вирус живи.

У активност едукације пољопривредника везано за Афричку кугу свиња, потребно је укључити Пољопривредну саветодавну стручну службу Шабац, која је у непосредном контакту са пољопривредницима. Битно је подстаћи и ловачка удружења, која треба да појачају активни и пасивни надзор на дивљим свињама.

Посредством медија и средстава јавног информисања упозорити произвођаче и све грађане о потенцијалној опасности од појаве Афричке куге свиња.

Штета од појаве ове заразне болести била би огромна, не само финансијска за произвођаче свиња, већ и за ловачка удружења јер се појавом заразне болести забрањује лов.

Неопходно је у граду Шапцу регистровати хладњачу треће категорије за сакупљање животињских лешева и кланичног отпада.

Свака локална самоуправа треба да донесе Програм смањења популације паса и мачака.Кабинет начелника
Владана Красавца

Најновији број

13. мај 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa