Инфо

4. март 2021.4. мар 2021.
Бета

Бета

ЕФБ: Загађен ваздух повећава стерилитет и код жена и код мушкараца

U gradovima širom Zapadnog Balkana prisustvo praškastih materija PM 2,5 je duplo veće od dozvoljenih godišnjih vrednosti što može smanjiti plodnost i do 10 odsto kod žena, saopštila je regionalna organizacija Evropski fond za Balkan (EFB).

U najzagadjenijim gradovima u regionu nivo PM 2,5 je veći od 50 mikrograma po kubnom metru, a u pojedinim gradovima dnevne vrednosti tih čestica često prelaze i 200 µg/m3, što može povećati neplodnost kod žena i za više od 10 odsto.

"Zagadjen vazduh je jedan od uzroka povećanja neplodnosti i sve veće stope steriliteta kako kod žena tako i kod muškaraca širom Zapadnog Balkana", saopštio je EFB, dodajući da PM 2,5 smanjuju plodnost kod žena za 2 odsto na svakih 10 µg/m3 prisustva ovih čestica u vazduhu.

Žene usled zagadjenja vazduha mogu imati manje zdravih jajnih ćelija, a usled toga i nižu plodnost, dok je vantelesna oplodnja manje uspešna.

"Kod muškaraca zagadjenje praškastim materijama dolazi do testisa, gde uzrokuje smanjenje proizvodnje sperme, manju pokretljivost spermatozoida i češće pobačaje u trudnoći usled programirane smrti ćelija", objašnjava se u saopštenju.

Vazduh zagadjen praškastim materijama, teškim metalima, mikro i nano plastikom i drugim materijama takodje loše utiče na efikasnost vantelesne oplodnje, dodaje se u saopštenju.

EFB navodi da je studija iz 2010. koja je obuhvatala područje grada Labina u Hrvatskoj pokazala da je učestalost pobačaja i mrtvorodjenih beba u gradu bila značajno viša u periodu izlaganja zagadjenom vazduhu iz obližnje termoelektrane na ugalj, u poredjenju sa periodom kada takve izloženosti nije bilo.

Sulfatna jedinjenja koja nastaju u procesu spaljivanja uglja povećavaju rizik od pobačaja i do 13 odsto, dok izloženost česticama PM 2,5 i PM 10 smanjuje stopu začeća.

Profesor humane genetike i osnivač specijalne bolnice za lečenje steriliteta u Leskovcu Miodrag Stojković istakao je da je teško sačuvati zdravlje i voditi borbu protiv steriliteta ako se ne umanji svakodnevna izloženost štetnim materijama.

Stojković je ocenio da kampanja "Ujedinjeni Balkan za čist vazduh", koju je pokrenuo EFB sa partnerskim organizacijama, opominje zakonodavce i odgovorne da bez njihovog delovanja nema uspeha u sprečavanju bolesti koje nastaju usled zagadjenog vazduha, uključujući sterilitet, odnosno borbu protiv bele kuge.

EFB je pozvao na hitno rešavanje hroničnog problema zagadjenja vazduha, kao i pravovremeno obaveštavanje o zagadjenju vazduha kako bi se izbegavale aktivnosti na otvorenom onda kada je kvalitet vazduha loš.

"Napuštanje upotrebe uglja za proizvodnju struje je najbitnija mera za poboljšanje kvaliteta vazduha, a važnu ulogu mogu imati zamena kotlova u domaćinstvima ekološki čistijim rešenjima, solarni paneli na krovovima kuća i zgrada i projekti unapredjenja energetske efikasnosti", navedeno je u saopštenju.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa