Инфо

5. март 2021.5. мар 2021.
Image by MustangJoe from Pixabay

Image by MustangJoe from Pixabay

Производња нафте не расте, али расте цена

Чланице Организације земаља произвођача нафте (ОПЕК) и њихове савезнице, предвођене Русијом, договориле су се да не повећају производњу.

Аналитичари су очекивали да ће се чланице ОПЕК договорити о бар малом повећању производње, а одлука да га не буде брзо је довела до поскупљења нафте.

На онлајн састанку представника држава чланица картела ОПЕК и њихових савезница, Саудијска Арабија је навела да ће бар до априла наставити производњу нафте смањену за милион барела дневно.

Министар енергетике Саудијске Арабије Абдулазиз бин Салман је рекао да "мрзи када мора да разочара оне који су покушали да предвиде" шта ће одлучити чланице ОПЕК.

Заменик руског премијера Александар Новак изразио је "опрезни оптимизам" да долази до стабилизације тржишта нафте.

По договору, производњу могу мало да повећају Русија и Казахстан, земље које спадају у групу "ОПЕК плус".

Земље из групе "ОПЕК плус", које нису део картела, али усклађују производњу нафте с чланицама ОПЕК, знатно су смањиле производњу у 2020. години како би спречиле драстичан пад цена нафте.

Када је после првог таласа пандемије широм света дошло до обнове економске активности у већој мери, група је у децембру одлучила да повећа производњу за 500.000 барела дневно, а Саудијска Арабија у јануару добровољно смањила производњу за милион барела дневно.

Док се Саудијска Арабија противи повећању производње, Русија је за то. Ставови Ријада и Москве се разликују јер Русија може да уравнотежи финансије и уз ниже цене нафте, али Саудијска Арабија то не може.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa