Инфо

5. март 2021.5. мар 2021.
фото: www.fifamuseum.com

фото: www.fifamuseum.com

Неодлучно на почетку историје

Фудбал је данас, без конкуренције, најпопуларнији спорт на свету. Процентуално више од 95% држава има своје националне тимове, а све је то "лоптање" достигло за 151 годину.

Био је 5. март 1870. године када је у Лондону одигран први меч националних тимова у историји. Логично, сучелиле су снаге два острвска национална тима Енглеске и Шкотске. Енглезе је селектовао Чарлс Алкок који је једноставно написао оглас где позива заинтересоване Шкоте на утакмицу против Енглеске. Интересовање је било велико, те су од пријављених бирали Артур Кинајрд, Енглез по националности и Шкот Џејм Киркаптрик, капитен ове репрезентације.

Најпре је планирано да утакмица буде одиграна 19. фебруара, али је одложена због лошег терена. Коначан резултат био је 1:1. Крофорд је довео Шкоте у вођство у 75. минуту, али је изједначио Бејкер у 89.

ФИФА овај меч не признаје, као ни наредна четири између истих ривала, јер су за Шкотску наступали Шкоти рођени у Енглеској. Званична историја почиње када је 1872. меч завршен 0:0, а за Шкотску играли искључиво играчи Квинс парка, још увек постојећег шкотског клуба.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa