Инфо

6. март 2021.6. мар 2021.
Фото: pixabay

Фото: pixabay

Годину дана од првог званично потврђеног случаја инфекције корона вирусом

На данашњи дан пре годину дана у Србији је званично потврдђен први случај инфекције корона вирусом, а до сада је званично потврђено 478.878 случајева заразе док је од последица инфекције умрло 4.525 особа.

Вест о првом инфицираном, мушкарцу од 43 године, потврдио је министар здравља Златибор Лоначар на ванредној конференцији за новинаре.

Лончар је више пута поновио да нема никаквог разлога за панику, да је појава вируса била питање сата и да је нереално да има земље без инфицираних корона вирусом.

Министар здравља рекао је да то питање не треба политизовати, да ниједна одлука неће бити донета из политичких већ само из стручних и здравствених разлога, као и да струка не може да зависи од тога да ли су расписани избори или нису, те да ће на првом месту бити здравље градјана.

Влада Србије 13. марта образовала је Кризни штаб за сузбијање епидемије корона вируса, у којем учествују поједини чланове Владе, директори релевантних институција и клиника и представници других релевантних тела.

Председник Србије Александар Вучић саопштио је 15. марта да је државни врх донео одлуку о проглашењу ванредног стања на територији целе државе.

Ванредно стање подразумевало је да се старијима од 65 година препоручује да не излазе напоље и да школе наставу воде онлајн.

Три дана касније, 18. марта ступила је на снагу одлука Владе Србије да се старијима од 65 година потпуно забрани кретање, као и да се свим грађанима забрани кретање од 20 сати до 6 сати ујутру.

Од 20. марта затворене су границе државе и укинут међуградски превоз а дан касније затворени су сви угостотељски објекти, тржни центри и укинут је градски превоз.

Ванредно стање било је на снази до 6. маја, и до тада је у Србији потврђен 9.791 случај инфекције корона вирусом, а 1.971 особа умрла је од последица инфекције.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa