Инфо

7. март 2021.7. мар 2021.
Pixabay

Pixabay

Инфекција Ковидом после вакцинације није необична

Вирусолог и микробиолог Миланко Шеклер рекао је данас да нема ништа необично у томе да се после вакцинисања неко инфицира корона вирусом и да се појаве симптоми болести.

Он је за РТС рекао да би од милион вакцинисаних теоријски код око 100 особа могао да буде неопходан терапијски третман, док су у осталим случајевима могуће само благе манифестације.

"Ако је вакцина декларисана као 95 одсто (заштите) као Фајзер, или 85 одсто као кинески Синофарм, 200.000 људи од милион вакцинисаних теоријски ће моћи да се инфицира. Нема ништа необично ако се неко ко је вакцинисан после две недеље инфицира. Али је једно сигурно, он ће имати врло благу слику", рекао је Шеклер.

Шеклер који је стручњак Ветеринарског специјалистичког института Краљево, додао је да не препоручује да вакцинисани грађани проверавају ниво антитела после вакцинације, јер како је рекао, ако сви вакцинисани буду хтели ту проверу, ођеданпут ће 1,5 милиона вакцинисаних затрпаће лекаре са гомилом узорака сасвим непотребно.

"Антитела нису једини ниво заштите, постоји и целуларни имунитет који јако битан а сви га занемарују. Тако да количина антитела није нешто чиме треба да се хвалимо и да се међусобно такмичимо, јер није то једина референца за заштиту", рекао је Шеклер.

Према његовим речима стварање колективног имунитета зависи од броја прокужених и броја вакцинисаних, а у Србији ће се та процена заснивати на броју оних који су примили вакцине, јер нема прецизних података о људима који су прележали болест и имају природни имунитет.

Истакао је значај ношења маски и примене других мера заштите, наводећи да они на највишим позицијама укључујући патријарха и црквене великодостојнике, треба најдоследније да их се придржавају да би својим примером утицали на друге.

Нагласио је да је примена противепидемијских мера потребна и вакцинисанима јер је неопходнно пет недеља од прве дозе и пар недеља од друге, за стварање неке минималне заштите од болести.
Агенција Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa