Инфо

8. март 2021.8. мар 2021.
Позив стручној јавности да помогне грађанима у борби против медиокритета и послушника крупног капитала
Саопштење Европске зелене партије

Позив стручној јавности да помогне грађанима у борби против медиокритета и послушника крупног капитала

После два саопштења Завода за јавно здравље Шабац првенствено усмерена ка блаћењу Европске зелене партије и њеног председника др Дејана Павловића чиме је ова установа злоупотребљена у политичке сврхе, добили смо и треће које очигледно није писано само из пера аутора прва два саопштења, већ је други део писан и из пера ауторке која познаје материју којом се Завод бави.

Европска зелена партија не жели да учествује у даљем срозавању угледа Завода нити да иде путем којим публику води аутор таблоидног дела саопштења. Само ћемо констатовати да нису оспорени наши докази да се ПМ честице мере на само једном мерном месту, а не на четири, и да се та мерења не спроводе редовно, као и да су први пут тек у децембру 2019. године у извештајним табелама Завода означени опасни нивои честица. Завод није одговорио ни на питање зашто се за свако озбиљније мерење параметара животне средине ангажују акредитоване приватне и државне установе из других градова и како планира да унапреди и своје пословање и информисање грађана о опасним нивоима загађујућих супстанци у животној средини.

Од ауторке стручног дела саопштења сазнајемо да су резултати мерења ПМ честица доступни неколико дана после узорковања. Зашто онда 5. марта на сајту Завода није видљив ниво ПМ честица од 28. фебруара? Зашто још увек нема података за било који дан у фебруару? Зашто још увек нема података за 1, 2. или 3. јануар? Зато ми желимо да се мониторинг квалитета ваздуха у Шапцу унапреди дефинисањем нове мреже мерних места и показатеља квалитета ваздуха како би грађани имали правовремене информације и упозорења о квалитету ваздуха, и како не би смо били таоци неодговорних емитера загађујућих гасова и честица. Даћемо свој максимални допринос остварењу овог циља кроз сарадњу са градским и републичким институцијама.

Израда процене утицаја загађујућих материја из ваздуха животне средине на здравље становништва на територији града Шапца са освртом на квалитет живота и здравственог стања становништва, појаву респираторних симптома код деце, материјалне трошкове у здравственом систему и систему социјалне заштите и ефекте на привреду је још једна тема на којој би Завод требао да се ангажује. Запослени у Заводу желе да се баве овим темама и у изјавама које дају ових дана видимо да разумеју суштину борбе за јавно здравље. Зато им пружамо пуну подршку у настојањима да на чело ове установе дође стручно лице и рад ове установе поново усмери ка добробити грађана. Истовремено запослене у Заводу обавештавамо да је у току интензивна преписка између Ваше установе и Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” у покушају да се оспори тачност навода из извештаја за 2019. годину којима се указује на веома лоше стање ваздуха у Шапцу. Пружамо Вам пуну подршку и у настојањима да не дозволите фалсификовање података.

Европска зелена партија позива стручну јавност да, без страха од политичких комесара, износи научне чињенице и знањем, као најмоћнијим оружјем, адекватно усмери институционалну и грађанску борбу за здраву животну средину. Не дозволимо да нас медиокритети и слуге крупног капитала убеђују да је оно што нам стеже плућа и тера сузе на очи ваздух који није загађен. Позивамо и све појединце, грађанске иницијативе и политичке актере да не гледају боју дреса, него да, користећи оно што је Европска зелена партија већ урадила, заједно са нама наставе да гурају локалне заједнице и целу државу у здраву еколошку будућност.

Прес служба Европске зелене партије
Европска зелена партија

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa