Инфо

17. март 2021.17. мар 2021.
Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

Путем сајта пријава пријемних испита за специјализовна одељења гимназија и уметничких школа

Родитељи и други законски заступници моћи ће да од 12. до 15. априла 2021. године на порталу Моја средња школа (mojasrednjaskola.gov.rs) електронским путем пријаве дете за полагање пријемног испита за упис у специјализована одељења гимназија и уметничких школа, саопштила је данас Влада Србије.

Пријемни испити за ове школе, у складу са конкурсом који расписује Министарство просвете биће у средњим школама од 7. до 16. маја.

Родитељи ће, по први пут, резултате моћи да виде и онлајн.

Све активности у вези са завршетком основне школе, као и упис у средњу школу, ове школске године ће се, такође први пут, обављати путем тог портала, "без подношења иједног папира", наводи се у саопштењу Владе.

"Уместо седам места које су родитељи до сада морали да посете (у школи и онлајн), сада ће једним приступом на порталу mojasrednjaskola.gov.rs моћи да стекну увид у све неопходне резултате и спроведу све кораке за електронски упис деце у средњу школу", пише у саопштењу.

У припрему унапређење процеса спровођења завршног испита и успостављање портала је уложено 49 милиона динара.

Завршни испит на крају основног образовања, према Календару образовно-васпитног рада, биће од 23. до 25. јуна.

Родитељи ће имати увид у прелиминарне резултате завршног испита на порталу mojasrednjaskola.gov.rs 27. јуна, а на том порталу подносиће се и жалбе на резултат завршног испита.

За разлику од претходних година, када су се листе жеља за упис у средњу школу подносиле на папиру и одласком у школу, од ове године листа жеља моћи ће да се поднесе путем портала mojasrednjaskola.gov.rs, уз могућност неограничених измена и допуна до 3. јула.

Листа жеља моћи ће да се поднесе и на папиру у школама 3. и 4. јула.

Родитељи ће 11. јула на порталу имати увид у листу распоређених ученика по образовним профилима и смеровима у средњим школама.

Влада Србије пише да ће и упис у средње школе моћи да се обави електронским путем, користећи исти портал.

Повезивањем са системом здравства, омогућен је електронски упис и за све ученике који уписују профиле за које је потребан здравствени преглед, под условом да су преглед обавили пре подношења електронске пријаве за упис.
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa