Инфо

24. март 2021.24. мар 2021.
фото: poslodavci.rs

фото: poslodavci.rs

УПС: Неопходне додатне олакшице за привреду

Унија послодаваца Србије (УПС) данас је од Владе Србије затражила додатне олакшице за привреду у време пандемије корона вируса и апаеловала да Кризни штаб буде реорганизован.

Председник Извршног одбора УПС Андреја Бркић рекао је на конференцији за новинаре Кризни штаб треба да буде Медицински штаб и да буде задужен за здравствене и медицинске аспекте пандемије.

Он је истакао и да су мере мере Кризног штаба деловале нејасно и двосмислено, доношене су и објављиване неблаговремено и нетранспарентно, чиме су изазвале велике проблеме у организацији пословања фирми.

"Морамо институцијама вратити њихове улоге за даље управљање државом, економијом, здравственим и образовним системом и другим важним сегментима", навео је Бркић.

Према његовим речима неопходно је да се Влада кроз редовне консултације ослони на подршку тела у којима активно учествује, као што је Социјално-економски савет, у коме привреда и послодавци могу да помогну конкретним решењима, великим познавањем свакодневне праксе у пословању домаћих фирми.

Неки од предлога мере које је УПС предложио Влади јесу смањење пореза на додату вредност за храну и пиће на 10 одсто у делатностима хотелијерства и угоститељства, као и ослобађање плаћања пореза на добит у најугроженијим секторима којима је у протеклом периоду био забрањен рад.

Затражено је и одлагање плаћања пореза и доприноса на зараде за делатности којима је у протеклом периоду био ограничен, односно отежан рад, те ослобађање плаћања доприноса и пореза на зараде за делатности којим је био забрањен рад, односно онемогућен рад и пословање.

На списку предложених мера је и обустављање увођења нових такси и других дажбина на републичком и локалном нивоу и ослобађање плаћања такси за коришћење простора на јавној површини, такси за истицање фирме на пословном простору, рекламе, такси за заштиту и унапређење животне средине, такси за одводњавање/наводњавање и осталих такси до краја трајања пандемије за све послодавце којима је у протеклом периоду био забрањен или ограничен рад.

Директорка Сектора за чланство УПС Љиљана Павловић рекла је да истраживање те организације из октобра 2020. године показало да послодавци сматрају да им је за враћање у нормалне токове пословање потребно шест до 12 месеци.

"Анализа коју смо спровели је такође показала да је око 70 одсто од укупно привредних друштава у Србији, имало мањак прихода", навела је она.

Према њеним речима из УПС је предложено доношење дугорочних мера у смислу организације рада, али и укупног живота, уместо краткорочних решења, помоћи и затварања.

"Кризни штаб је донео мере које нису јасне и прецизне, те послодавци нису сигурни на кога се те мере заправо односе. Мере се доносе од данас за сутра, где привредници нису имали времена да организују своје пословање, радили су набавке не знајући да ће бити забрањен рад", закључила је Павловић.
Агенција Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa