Инфо

25. март 2021.25. мар 2021.
Бета

Бета

Србија планира изградњу фабрике вакцина Синофарма

У Србији су почеле припреме за изградњу фабрике у којој би се производиле вакцине кинеског Синофарма. Фабрика ће, како тврде српски званичници, бити изграђена у сарадњи са партнерима из Кине и Уједињених Арапских Емирата.

Србија има међудржавне уговоре и са Кином и са Емиратима о сарадњи, што омогућује да се инвестиције реализују по убрзаној процедури.

Управо је председник Србије Александар Вучић током званичне посете Емиратима најавио изградњу фабрике вакцина у којој би производња почела средином октобра ове године.

План је да се у фабрици месечно производи више од два милиона доза Синофарм вакцине која би се користила за потребе Србије, али би се и извозила, пре свега у земље региона.

У прва три-четири месеца по отварању фабрике кинеска вакцина би се само паковала у Србији док се не освоји технологија за једну компоненту.

Вучић је рекао да би производњом кинеске вакцине Србија дугорочно и стратешки обезбедили редовно снабдевање вакцином и заштита здравља становништва, јер су процене да у скорој будућности неће бити решен проблем заразе Цовид 19 вирусом и његовим мутацијама и да ће вакцинација бити кључно питање националне безбедности.

У Србији је вакцинисано око 2,1 милион људи, а међу њима је највише оних који су примили Синофарм вакцину о чијем квалитету и безбедности српски стручњаци имају високо мишљење.

До сада је у Србију стигло 1,5 милиона кинеских вакцина, а потписан је нови уговор са Синофармом о испоруци још два милиона доза вакцина.

Потписивању тог уговора путем видео линка присуствовао је и Вучић који је са представницима Синофарма разговарано о изградњи фабрике вакцина, али и о реконтрукцији и опремању болница у Србији.

Премијерка Србије Ана Брнабић је рекла да се разматра пет локација у околини Београда на којима би се градила фабрика вакцина.

"Ми заиста морамо то брзо да радимо. Најважније у овом тренутку је да имамо потпуно чисте имовинско-правне односе да би кренули у изградњу што пре", рекла је Брнабић.
Извор: Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa