Инфо

25. март 2021.25. мар 2021.
Фото Унија послодаваца Србије

Фото Унија послодаваца Србије

Унија послодаваца Србије: Укинути Кризни штаб, о начину рада привреде да брину привредници

Председник Извршног одбора Уније послодаваца Србије (УПС) Андреја Бркић рекао је данас да Кризни штаб за борбу против епидемије треба укинути и оформити медицински штаб који би бринуо само о стању здравља грађана, а да бригу о пословању привреде треба препустити привредницима.

Он је за Бету рекао да решења за рад предузетника и предузећа у време пандемије могу да понуде надлежна министарства, Влада Србије и Социјално-економски савет у коме су и представници министарстава и синдикати.

"Привредници се жале да су мере Кризног штаба нејасне и да не могу да растумаче ни правници УПС-а које делатности могу, а које не могу да раде", рекао је Бркић.

УПС је тражила да буде формиран медицински штаб, а да одлуке на основу његове анализе здравственог стања доносе привредници.

То удружење привредника је од Владе Србије затражило и да се отпишу порези и доприноси на зараде и порез на добит предузећа за време када је појединим делатностима био забрањен рад, да се одложе те дажбине делатностима којима је био ограничен рад, као и ослобађање најугроженијих сектора од плаћања разних такси.

Међу захтевима је и да се порез на додату вредност (ПДВ) смањи са 20 на десет одсто на храну за угоститељство и хотелијерство који је већ успостављен пре неколико месеци, али је остао без одговора.

Бркић је рекао да досадашње мере Кризног штаба нису биле благовремене и навео пример једног ресторана у Београду који је бацио купљену храну у вредности три милиона динара јер је одлука о забрани рада угоститељских објеката ступила на снагу другог дана по доношењу када није било времена да се откаже наруџбина.

Мере којима се усмерава привреда, како је рекао, морају бити дугорочне, а не од случаја до случаја.

"Ако је стање такво да треба да се забрани рад месец дана, нека се забрани, али да се зна да нема другог решења", рекао је Бркић.

Истакао је да повлашћен положај у угоститељству и туризму треба да имају они који су вакцинисани против вируса ковид 19.

Оценио је да се на тај начин не дискриминишу они који нису вакцинисани и неодговорно се понашају.

Бркић је рекао да на такве мере присиљава чињеница да пандемија, по свему судећи, неће брзо престати.

"Морамо да научимо да живимо и радимо са вирусом корона, као и са његовим првим, другим, трећим сојем, а да истовремено чувамо и здравље грађана", рекао је Бркић.

Додао је да због поштовања антиепидемијских мера треба појачати рад инспекција и отворити кол центар где би грађани пријављивали њихово непоштовање.

Грађани који би пријављивали непоштивање антиепидемијских мера нису, како је оценио, "тужибабе, већ чувари привреде".

"Ако се не омогући да привредници раде не треба да им се тражи да плаћају пореске дажбине јер немају од чега", рекао је Бркић и навео да у чланству тог удружења има око 110.000 привредника међу којима су предузетници, мала, средња и велика предузећа.



Извор Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa