Инфо

25. март 2021.25. мар 2021.
Фото Бета

Фото Бета

Влада усвојила предлоге закона о исплати новчане помоћи грађанима и привреди

Влада Србије усвојила је на данашњој седници сет предлога закона из области финансија, међу којима су и законска решења о новчаној помоћи грађанима за ублажавање последице пандемије Ковид-19 у износу од 60 евра, као и о додатној помоћи за привреднике и најугроженије секторе и компаније.

Чланови владе усвојили су Предлог закона о Привременом регистру пунолетних држављана Србије којима се уплаћује новчана помоћ за ублажавање последица пандемије болести Ковид-19 изазване вирусом САРС-ЦоВ-2.

Тим предлогом закона уређује се начин на који ће бити направљен и вођен Привремени регистар пунолетних држављана којима ће бити уплаћена новчана помоћ, односно начин уплате новчане помоћи за ублажавање последица пандемије, као и друга питања која су од значаја за добијање помоћи.

Износ од 60 евра, односно два пута по 30 евра, моћи ће да добију држављани Србије који су пунолетни на дан ступања на снагу наведеног закона, који имају пребивалиште на територији Републике, поседују важећу личну карту и који се пријаве за уплату новчане помоћи у складу са тим законом.

Пунолетни грађани моћи ће да се пријављују за уплату новчане помоћи у периоду од 28. априла до 15. маја, и то електронски преко портала Управе за трезор или телефонским путем, преко контакт центра.

Корисници пензија, примаоци новчане социјалне помоћи и лица у заводу за извршење кривичних санкција неће морати да се пријављују, већ ће се њима помоћ уплатити без подношења пријаве а исплате ће почети у мају и у новембру.

Влада је усвојила и Предлог закона о изменама Закона о утврђивању гарантне шеме као мера подршке привреди за ублажавање последица пандемије и Предлог закона о утврђивању друге гарантне шеме као мера додатне подршке привреди услед продуженог негативног утицаја пандемије болести Ковид-19.

"Како би се очувала ликвидност приватног сектора, влада је одлучила да продужи постојећу гарантну шему, као и да успостави нову за подршку најугроженијим предузећима. Обезбеђено је додатних 500 милиона евра за привреднике и продужен је период расположивости за годину дана", пише у саопштењу.

Наводи се да је нова гарантна шема намењена првенствено најугроженијим делатностима попут угоститељства, путничког транспорта, хотелијерства у градовима и туристичким агенцијама, као и најугроженијим фирмама које су забележиле пад пословних прихода изнад 20 одсто у 2020. години.

На седници је усвојен и Предлог закона о изменама и допунама Закона о осигурању, чији је циљ коначно регулисање друштвеног капитала у друштвима за осигурање.

Наводи се да се тај законски предлог односи на друштва за осигурање која у оквиру основног капитала и даље имају друштвени капитал.

"Идеја закона је да се друштвени капитал 'претвори' у акцијски на начин који у обзир узима досадашње прописе који се тичу приватизације друштвеног капитала. Предлог закона омогућава отклањање неједнакости на тржишту коју је друштвени капитал доносио друштвима за осигурање која га поседују, чиме се кроз олакшавање пословања и вођења пословних књига, изједначавају са осталим учесницима на тржишту", пише у саопштењу.


Извор Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa