Инфо

31. март 2021.31. мар 2021.
Фото Бета

Фото Бета

Мали: Посебна помоћ за фирме којима су приходи пали више од петине

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да је држава одлучила да продужи постојећу гарантну шему и да успостави нову за подршку најугроженијим предузећима, како би се очувала ликвидност приватног сектора у Србији.

"Прва измена, у односу на претходни период, односи се на максималне вредности кредита које банке могу да пласирају са гаранцијом државе, а које се увећава за 500 милиона евра, тако да ће износити укупно 2,5 милијарди евра. Друга измена се тиче периода расположивости оваквих кредита. Наиме, ови кредити биће расположиви до 30. јуна 2022. године", казао је Мали за портал Бизнис.рс.

Министар је навео да су, према последњој евиденцији, банке до сада у склопу постојеће гарантне шеме одобриле око 1,7 милијарди евра кредита.

"То је умногоме помогло нашим привредним субјектима да обезбеде ликвидност у време неизвесности због пандемије корона вируса. Такође, некима од њих је помогло и за даље инвестиције, како би унапредили своје пословање", казао је Мали.

Део привредника је најаве могућности нових, повољних кредита разумео као прилику која се даје само компанијама из угрожених сектора, а министар финансија то демантује. "Проширењем постојеће гарантне шеме не мењају се услови подобности, тако да сви предузетници, микро, мала и средња предузећа, која испуњавају услове прописане Законом о утврђивању гарантне шеме, могу да аплицирају за кредите који имају гаранцију државе у складу са предметним законом", казао је он.

Додао је да је истовремено Србија успоставља и другу гарантну шему која је намењена свим фирмама из угрожених сектора, као и фирмама у другим секторима са падом пословних прихода већим од 20 одсто у 2020. години.

"Максимална вредност кредита покривених другом гарантном шемом износиће 500 милиона евра", казао је Мали.

Кредити покривени постојећом гарантном шемом, како је прецизирао, дају са са периодом отплате до 36 месеци, са укљученим обавезним грејс периодом од девет до 12 месеци.

"Кредити покривени другом гарантном шемом дају са са периодом отплате до 60 месеци, са укљученим обавезним грејс периодом од 18 до 25 месеци. Желели смо да на овај начин пружимо додатну подршку посебно угроженим секторима, на које је ова криза највише утицала, и да им помогнемо да обезбеде неопходну ликвидност", нагласио је Мали.



Извор Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa