Инфо

31. март 2021.31. мар 2021.
Pixabay

Pixabay

Индустријска производња у Србији у фебруару већа за 2,6 одсто него у фебруару прошле године

Индустријска производња у Србији у фебруару ове године била је већа за 2,6 одсто него у исто време 2020. године, а у односу на прошлогодишњи просек била је већа за 1,2 одсто, објавио је данас Републички завод за статистику (РЗС).

Индустријска производња у периоду јануар – фебруар ове године, у поређењу са истим периодом 2020. године, такође је била већа за 2,6 одсто, наведено је у саопштењу.

Посматрано по секторима, у фебруару ове године, у односу на исти месец лане, раст од 10,2 одсто је забележена у сектору снабдевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација, у сектору прерађивачке индустрије раст је био 1,4 одсто, док је сектору рударства имао пад од три процента.

Подаци о индустријској производњи – по наменским групама, у фебруару ове године, у односу на фебруар претходне године, показују да је дошло до раста у производњи трајних производа за широку потрошњу, за 16,6 одсто, енергије, за 10,5 одсто и интермедијарних производа, осим енергије, за 2,6 процената.

Из РЗС су навели да је пад забележен у производњи капиталних производа, за 0,7 одсто, и нетрајних производа за широку потрошњу, за 6,3 одсто.

Обим индустријске производње у фебруару ове године, у односу на фебруар 2020. године, имао је раст код 13 области, које су учествовале у структури индустријске производње са 50 одсто, а пад код 16 области.

РЗС је утврдио да је највећи утицај на раст индустријске производње у фебруару ове године, у односу на фебруар 2020. године, имала производња електричне енергије, производња кокса и деривата нафте, производња електричне опреме, производња осталих саобраћајних средстава и производња хемијских производа.

Десезонирани индекс индустријске производње за фебруар 2021. у односу на јануар 2021. године показује да је за индустрију – укупно остварен раст индустријске производње од 2,2 одсто и да је за прерађивачку индустрију остварен раст од 2,6 одсто.

Десезонирани индекс индустријске производње за фебруар 2021. године, у односу на просек 2020. године, за индустрију – укупно показује да је остварен раст од 9,7 процената, а за прерађивачку индустрију раст од 10 одсто.

Производња малих предузећа, где је број запослених мањи од 50, која нису обухваћена редовним статистичким истраживањем прати се на узорку изабраних јединица из сектора прерађивачке индустрије.

Када се укључи оцена индустријске производње малих предузећа из узорка, индустријска производња у фебруару 2021. године, у односу на просек 2020. године, код укупне индустријске производње била је већа за 1,4 одсто, а код прерађивачке индустрије мања за 2,5 одсто.


Извор Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa