Инфо

31. март 2021.31. мар 2021.
Сајт Унија послодаваца

Сајт Унија послодаваца

Унија послодаваца: Због пандемије 70 одсто предузећа у Србији имало мањи приход

Због глобалне кризе изазване пандемијом, 70 одсто предузећа у Србији је прошле године имало приходе ниже него годину дана раније, објавила је данас Унија послодаваца Србије.

Приближно четвртина задржала је ниво прихода, а само четири одсто фирми је остварило раст, показало је истраживање које је Унија послодаваца Србије крајем 2020. и почетком ове године спровела уз подршку Међународне организације рада.

Анкета међу више од 400 предузећа потврдила је да криза изазвана корона вирусом и мерама за спречавање ширења пандемије, није поштедела ниједан сектор, али има битних разлика у положају одређених привредних грана.

У сектору угоститељства и хотелијерства (ХОРЕЦА) трећина анкетираних фирми пријавила је пад прихода већи од 80 одсто, док је међу нискотехнолошким предузећима то пријавило 83 одсто фирми.

Мере Владе Србије привреда је оценила као изузетно снажне (по уделу у БДП) и као несумњиву помоћ, међутим, анкета је показала да подршка није била прилагођена потребама појединих сектора.

Већина угрожених предузећа није добила довољно помоћи и очигледна је потреба за циљаним мерама, да би се делотворније користила расположива средства, указаила је Унија послодаваца.

За 37 одсто предузећа мере Владе Србије су биле адекватне, а осам одсто анкетираних је казало да су их спасле.

За 10 одсто испитаних мере Владе су биле потпуно неадекватне или недовољне, а четвртина је рекла да су могле бити боље.

Мера подршке која је највише коришћена је минимална зарада за запослене, а најмање предузећа користило је кредите из Фонда за развој или из Гарантне шеме.

Више од половине анкетираних фирми (55 одсто) је недостатак финансијских средстава покривало из својих резерви, мораторијум на кредите користила је трећина предузећа, а кредите банака или Фонда за развој/Гарантне шеме по 17 процената.

Проблеме са финансијама није имало 17 одсто привредних субјеката.

Оценили су да охрабрујуће делује да скоро 70 одсто предузетника најављује да неће смањивати број запослених.

Отпуштања су вероватна код 15 одсто анкетираних, али тај мањак радних места би требало да надокнади 16 одсто предузећа која верују да ће у наредном периоду запошљавати.

Код великих фирми чак трећина верује у такав оптимистички сценарио.

Скоро 30 одсто предузећа сматра ће им и даље бити потребна додатна подршка у пословању. Тај проценат је највећи код микро предузећа (34 одсто), а најмањи код великих (шест процената).

Из Уније послодаваца су истакли да су ови проценти потврдили општи закључак да је криза највише погодила микро и мала предузећа, а да су велике компаније потврдиле далеко већу отпорност на удар кризе.


Извор Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa