Инфо

2. април 2021.2. апр 2021.
Светски дан особа са аутизмом
Градски одбор Европске зелене партије у Шапцу

Светски дан особа са аутизмом

Према подацима Светске здравствене организације, једно од 160 деце има поремећај спектра аутизма.
Желимо да скренемо пажњу на наше суграђане, особе ометене у развоју, како бисмо сви заједно размишљали о начинима њиховог укључивања у друштво, да подигнемо свести код људи и покажемо да постоји неко ко је другачији, али не мање важан.

Аутизам представља сложени развојни поремећај комуникације и социјалне интеракције који се јавља у раном детињству и траје до краја живота. То је проблем са којим се не суочава само породица, већ и шира друштвена заједница. Обележавање овог дана је прилика да се скрене пажња на проблеме са којима се сусрећу особе са аутизмом, али и на њихове потребе и могућности.
Деца која су изложена загађеном ваздуху у пренаталној фази или првим годинама живота имају више шанси да оболе од аутизма, показују нове студије.
Истраживање је показало да је ризик од аутизма порастао за девет одсто у срединама у којима је забележено највеће загађење.

Сваки наш суграђанин има право да живи здраво, да удише чист ваздух. Право да рађа здраву децу, право на социјалну сигирност.
Наш циљ поред заштите и унапређења животне средине је и унапређење положаја особа са инвалидитетом и тешким и ретким болестима.

Зато град Шабац мора да има јаку вољу да се избори за чист ваздух и активно да се бави унапређењем положаја особа са инвалидитетом .

Европска зелена партија се залаже за социјално праведно друштво у коме све особе уживају иста права и имају једнаке могућности за остварење својих потенцијала.

Предлажемо формирање Савета социјалне сигурности на локалном нивоу, ради унапређења положаја особа са инвалидитетом и тешким и ретким болестима.
Савет социјалне сигурности има за циљ јачање капацитета града у погледу подршке и помоћи овим особама, рад на решавању њихових проблема као и унапређење квалитета живота .
Дугорочни циљ је иницирање решавања проблема и потреба особа са инвалидитетом на свим нивоима.

Формирање Савета би био начин да се сва јавна предузећа и установе међусобно повежу у циљу остваривања права особа са инвалидитетом и тешким и ретким болестима.
Град Шабац мора бити уз њих, пружати им потребну подршку и омогућити им адекватна решења за њихове потребе.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa