Инфо

2. април 2021.2. апр 2021.
Светски дан подизања свести о аутизму

Светски дан подизања свести о аутизму

Установа за децу и младе при ЦСР Шабац, обележила је данас 2. април, Светски дан подизања свести о аутизму. С обзиром на околности постојања пандемије, обележавање се одвијало у дворишту Установе, уз придржавање свих епидемиолошких мера и уз присуство корисника и запослених. Као и претходних година, циљ обележавања је да се скрене пажња у јавности и допринесе рушењу баријера и пуној интеграцији особа са аутизмом у друштво. Особе са аутизмом могу и те како бити равноправни чланови друштва уколико им се обезбеде услови али и неопходна подршка која им је потребна од свих нас. Светски дан особа са аутизмом обележава се данас, у оквиру кампање "Могу да учим, могу да радим", са циљем да се подигне свест о (не)приступачности образовања и запошљавања особа са аутизмом, што је посебно отежано у тренутним условима пандемије.




Иначе, према резолуцији коју је донела Генерална скупштина УН 2007. године, 2. април је проглашен Светским даном подизања свести о аутизму. Иницијатива је потекла од државе Катар, а овај Дан је први пут обележен 2008. године. Такође се, месец април у целом свету, сматра месецoм аутизма.
Претпоставља се да у свету особе са аутизмом чине 1 до 2% популације. Према Светској здравственој организацији једно од 160 деце има поремећај спектра аутизма.

Поремећај из спектра аутизма односи се на низ стања које карактерише смањен степен социјалних, комуникацијских и језичких вештина, а код неких појединаца и уски распон интересовања и активности који су јединствени за појединца и који се понављају. Особе с аутизмом су због тога изложене стигми и дискриминацији, која укључује неправедно ускраћивање здравствене заштите, образовања и могућности да се укључе и буду активни учесници/е у својим заједницама.



Иако је аутизам стање (не болест) које траје целог живота, уз подршку породици и детету још од најранијег доба, укључивањем у образовање и касније у свет рада, развијањем различитих услуга, могу да се учине велики искораци у подршци у преласку у одрасло доба и осамостаљивању особа са аутизмом, што представља добробит не само за појединца већ и за друштво у целини.

Центар за социјални рад Шабац

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa