Инфо

2. април 2021.2. апр 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Oбележени Светски дан особа са аутизмом и Међународни дан дечије књиге

Међународни дан дечије књиге и Светски дан особа са аутизмом обележен је данас свечаним отварањем изложбе у холу Библиотеке шабачке. Поставку чине радови пристигли на књижевно-ликовни конкурс “Дај ми реч да је насликам” реализован на иницијативу Основне школе "Свети Сава", а био је намењен за сву децу и ученике који се образују по ИОП програму.

Изложбу чини више од 200 радова који су стигли из читаве земље као и коментари захвалних родитеља и других ментора који су подржали децу учеснике и красиће хол Владичанског двора и хол Дечије библиотеке до 20. априла 2021. године.

-Ово је први ликовно – књижевни конкурс Основне школе Свети Сава и верујем да ће постати традиција и да ће град и по њему бити препознатљив. Намењен је искључиво деци која се образују по индивидуалном образовном плану (ИОП) и циљ је да и они искажу свој таленат и могућности. На конкурс је пристигло више од 200 радова деце из више од 80 школа, односно 20 градова. Затечени смо, у позитивном смислу, интересовањем ученика. Схватили смо да је ово право време да се овакав конкурс организује, јер у Србији не постоји ништа слично намењено деци са сметњама у развоју. Друштво школских библиотекара је подржало овај конкурс. захваљујући мрежи библиотекара успели смо да на више од 500 адреса проследимо конкурс и тако омасовимо идеју - наглашава Александра Курдулић, библиотекарка ОШ "Свети Сава".
Јасминка Петровић, Александра Курдулић и Катарина Томић

Хијерархија на основу естетског ужитка је ствар појединца, међутим због своје суштине, управо изложа у холу Библиотеке може понети епитет у суперлативу.

-Поносно кажем да отварамо једну од најлепших изложби, јер славимо живот и изложбу изузетних радова изузетне деце. Разлике и различитости су богатство живота и само ако њих славимо, ми заиста и живимо. Додаћу и поруку да уколико нам живот додели лимун, ми треба да направимо сок од поморанџе и оставимо свету да се пита како смо то урадили – изјавила је директорка Библиотеке шабачке Јелена Подгорац Јовановић.
Фото: Глас Подриња

Свечаном отварању изложбе у холу Библиотеке присуствовали су Јелена Подгорац Јовановић, директорка Библиотеке шабачке, Александра Вуковић Курдулић, библиотекар у школи „Свети Сава“ и Јасминка Петровић, књижевница за децу и младе, као и Бојан Дамњановић члан Градског већа задужен за образовање.

-Част ми је што могу да у име града и у име градоначелника подржим ову манифестацију. Драго ми је што је на овај начин дата прилика деци образованој по индивидуалном образовном плану да буду део активности које нису део редовног процеса образовања и да кроз радове искажу своје таленте. Наша обавеза је да свој деци обезбедимо подстицајно окружење, посебно оној деци које своје потребе и односе са светом развијају на другачији начин – рекао је Бојан Дамњановић, члан Градског већа задужен за образовање.

Централа прослава проводом дана који планета обележава као Дан особа са аутизмом приређена је у у школи "Свети Сава". Малишани из вртића "Бубамара" су у дворишту ове образовне установе реализовали представу "Да ли сте ви жаба?" по драмском тексту Јасминке Петровић.

У парку код Соколског дома дечији хорић из вртића „Сунце“ заједно са полазницима школе и њиховим наставницима отпевао је песму “Не ругај се”, а ученици из школе „Свети Сава“ су одиграли представицу “А зашто”, такође по тексту Јасминке Петровић. Мале мажореткиње наступиле су испред Анекса и Дечије библиотеке.

После симболичне размене белих и плавих балона у дворишту, испред Библиотеке шабачке су проглашени победници у све четири категорије Првог књижевно-ликовног конкурса „Дај ми реч да је насликам“.

-У претходна три месеца школа је реализовала ликовни конкурс с циљем мотивисања родитеља да се посвете кући током пандемије на један креативан начин, али смо схватили и потребу да деци дамо прилику како би били награђени у складу са својим могућностима. Трудили смо се да тренутну ситуацију и проблематику максимално посветимо деци, те је наш библиотекар снимио све текстове намењене ликовном конкурсу и постави на сајт школе. Деца су могла кући да слушају текстове Јасминке Петровић, наше познате списатељице за најмлађе. Сматрам да смо успели да променимо квалитет свакодневице и учинимо нешто вредно за децу која су већи део времена била затворена у кућу - истиче директорка ОШ "Свети Сава" Катарина Томић.

Музички трио, Теодора Живковић, клавир, Нађа Живковић, флаута и Владислав Поповић, флаута као и соло Софије Петровић на виолини су пригодном нумером прогласили изложбу отвореном.Отварање изложбе одржано је без присуства публике због пандемије, а уживо пренос су сви заинтересовани могли да прате преко фејсбук странице Библиотеке шабачке.
  • Фото Глас Подриња
  • Фото Глас Подриња
  • Фото Глас Подриња
  • Фото Глас Подриња
  • Фото Глас Подриња
  • Фото Глас Подриња
  • Фото Глас Подриња
  • Фото Глас Подриња
  • Фото Глас Подриња
  • Фото Глас Подриња
  • Фото Глас Подриња

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa