Инфо

3. април 2021.3. апр 2021.
Pixabay

Pixabay

Рок за одговор на захтев за трећи мораторијум 30 дана

Још овај месец могуће је да привредници и грађани од својих банака затраже паузу до шест месеци у отплати кредитних рата

Како је за портал Н1 потврђено у Удружењу банака Србије, за трећи мораторијум до марта је било заинтересовано 43.300 корисника. Банке имају рок од 30 дана да корисницима одговоре да ли одобравају такав захтев или не.

„Захтеве је, до 28. фебруара, поднело око 37.000 клијената, док је још 6.300 корисника затражило мораторијум након што имје банка послала обавештење о тој могућности“, истичу у Удружењу банака Србије.

Како наводе, за мораторијум су више заинтерсовани привредници.

„Око 2,5 одсто привредних субјеката је поднело захтеве за мораторијум, док је код грађана тај проценат око један одсто“, истичу у овом удружењу.

И даље се најчешће паузира отплата готовинских зајмова – око 66 одсто укупног броја захтева односи се управо на њих.

Колико се чека да банке одговоре

Подношење захтева за трећи мораторијум могуће је још од децембра. Међутим, овај пут, за разлику од претходна два мораторијума – нема аутоматизма.

Да би добили паузу у отплати зајма, није довољно да корисници само поднесу захтев, већ и да сачекају да га банка одобри.

„Одлуком Народне банке Србије прописано је да је банка дужна да о захтеву дужника одлучи и о тој одлуци обавести дужника у року од 30 дана од дана пријема захтева“, наводе у Удружењу.

Према подацима, закључно са последњим даном фебруара, око 65 одсто примељених захтева је прихваћено.

„При томе, треба имати у виду да је за одређени број захтева процедура у току и треба да се оконча у року од 30 дана од дана пријема захтева , тако да очекујемо да ће укупан проценат прихватања бити и већи“, истичу у Удружењу банака Србије.
Камтица, Н1

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa