Инфо

3. април 2021.3. апр 2021.
Друга седница Савета Мачванског управног округа: Примена мера за сузбијање Ковида 19
Извештај

Друга седница Савета Мачванског управног округа: Примена мера за сузбијање Ковида 19

У складу са законском обавезом одржавања седница Савета Управног округа, у среду 31. марта одржана је друга седница Савета Мачванског управног округа у 2021. години. Седници Савета су присуствовали: Владан Красавац начелник Мачванског управног округа, др Горан Стаменковић Помоћник министра здравља за инспекцијски надзор, Драгана Потпара државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе, Александар Адамовић помоћник Министра Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Данијела Лончар члан Координацине комисије, Јелена Мићић саветник за регулаторна питања, челни људи локалних самоуправа са сарадницима, руководиоци републичких инспекција и самостални извршиоци.

Тема седнице односила се на примену мера за сузбијање ширења вируса Ковид-19. Известилац је био др Горан Стаменковић, Помоћник министра здравља за инспекцијски надзор, са сарадницима.

На самом почетку седнице Владан Красавац,начелник Мачванског управног округа поздравио је све учеснике, изражавајући захвалност што смо у прилици да представимо досадашњи рад у домену спровођења епидемиолошких мера, укажемо на проблеме, али и чујемо сугестије и препоруке чланова Радне групе, а све у циљу унапређења активности у даљој примени мера за сузбијање ширења вируса Ковид-19. Захвалио се градоначелнику града Шапца др Александру Пајићу на указаном гостопримству и пружању техничке помоћи у организацији састанка.

Улога Мачванског управног округа у координацији између Радне групе и јединица локалних самоуправа у потпуности је реализована спровођењем бројних активности у претходном периоду: редовно достављање Радној групи дневних и недељних извештаја, стални контакти са градоначелницима, председницима општина и начелницима локалних управа, обиласци домова здравља, ковид амбуланти, вакциналних пунктова, домова за старе, установа колективног живљења, граничних прелаза уз контакте са граничном инспекцијом, комуникација са Заводом за јавно здравље Шабац, координација са републичким инспекцијским службама и пружање техничке помоћи инспекцијама у вршењу надзора и контрола. Треба истаћи и свакодневна саопштења локалним медијима о епидемиолошкој ситуацији, раду инспекцијских органа и процесу вакцинације. На сајту Мачванског управног округа, који се свакодневно ажурира, доступне су све активности које се спроводе.

Предмет надзора инспекцијских органа били су: туристичко-угоститељски објекти, мали и велики привредни субјекти,трговински ланци,јавни превоз, спортски објекти и догађаји.

Да би тренутну епидемиолошку слику поправили и што пре се изборили са епидемијом Ковид-19 морамо спровести кампању масовне вакцинације свих наших грађана. Иницијатива Завода за јавно здравље Шабац за промовисање вакцинације у малим привредним субјектима и великим компанијама веома је важна како би се што већи број запослених вакцинисао и на тај начин заштитио себе и своје породице од опаког вируса. Веома је корисна и иницијатива да се процес вакцинације спроводи и ван вакциналних пунктова, у сеоским подручијима која су удаљена, где је претежно старачка популација која је ризична категорија.

Подржавамо идеју да вакцинисано становништво (уз неки доказ о вакцинацији ) може присуствовати различитим културним и спортским манифестацијама уз поштовање епидемиолошких мера.

Проблем са којм се сусреће Мачвански управни округ је повећање трошкова поштанских услуга и трошкова за канцеларијски материјал, који у великој мери угрожавају буџет планиран за ову годину.

Мачвански управни округ свакодневно добија велики број извештаја локалних и републичких инспекција, дописа и наредби Радне групе, па је неопходно да се обезбеди једна радна станица /компјутер, штампач, брзи скенер/ за вођење евиденције ових података.

Напомињемо да су ветеринарски инспектори и локални комунални инспектори на територији града Шапца и општине Богатић оптерећени активношћу у превенцији и спровођењу мера против Афричке куге свиња. Као подручје где се у највећој мери пољопривредници баве узгојем свиња, можемо бити изложени великим ризицима и губицима, па је активност ових инспектора усмерена у правцу превенције од Афричке куге свиња.

Потребно је у наредном периоду веће ангажовање инспектора у општини Коцељева, где имамо изузетно мали број надзора и контрола.

Драгана Потпара, државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе поздравила је све присутне и истакла велики значај сарадње Управног округа са јединицама локалних самоуправа. Неопходно је у наредном периоду ову сарадњу још више унапредити посебно у области комуникације и координације републичких инспекцијских органа и инспекција на нивоу локалне самоуправе. Због обима посла који је у време пандемије додатно увећан мишљења је да се изнађе могућност награђивања свих који раде у инспекцијама. Када је у питању вакцинација становништва сматра да процес вакцинације може много боље да се спроводи, а неопходно је у већој мери промовисати вакцинацију.

Др Александар Пајић, градоначелник града Шапца, је изразио задовољство што се овако један значајан састанак одржава у Шапцу, седишту Мачванског управног округа. Нагласио је да начелник Владан Красавац има добру сарадњу са градом Шапцем и осталим локалним самоуоправама на подручју Управног округа. Када је у питању примена мера у борби против епидемије Ковид-19 комуникација је свакодневна и одвија се у добром правцу. У оквиру Градског штаба основана је Радна група за спречавање ширења вируса Ковид-19, а све у циљу ефикасније примене мера и успешне борбе са вирусом. Тренутну епидемиолошку ситуацију у граду Шапцу карактерише повећање броја заражених лица. Комунална инспекција града и републичка санитарна инспекција су у свакодневној комуникацији. Задовољан је овом сарадњом. Због повећаног обима посла и недовољног броја републичких санитарних инспектора Градска управа је определила лица која технички помажу инспекторима у писању и експедицији пошиљки. Комунална инспекција на дневном нивоу подноси извештај Градском штабу о спроведеним контролама. Констатује да је вакцинација добро организована.



Др Горан Стаменковић, Помоћник министра здравља за инспекцијски надзор поздравио је све присутне и истакао да је ово је пети по реду управни округ у коме се одржава састанак на тему примене мера за сузбијање ширења вируса, уз констатацију да је Мачвански управни округ препознат као веома активан у спровођењу мера и достављању података. Презентовао је податке о досадашњем раду Радне групе. Радна група за координацију републичких инспекција ради примене мера за сузбијање ширења вируса Ковид-19, је образована 23. октобра 2020. године, а 26. октобра је почела са радом. Задатак јој је да уједначава поступање инспекцијских органа у примени мера.Препознаје ризике на терену и с тим у вези усмерава активност надлежних инспекција. У препознавању ризика користе се и представке и пријаве грађана. Надзори који се спроводе треба да дају ефекте према контролисаним субјектима. У процесу спровођења мера велика је улога начелника управних округа, а у Мачванском управном округу није било неправилности. Неопходно је да постоји свакодневна комуникација и контакти са инспекцијама које учествују у надзору. Циљ је спречавање ширења контаката, а не забрана обављања делатности. Изражава захвалност Одсеку санитарне инспекције Мачванског управног округа, али и свим санитарним инспекторима и комуналним инспекторима локалних самоуоправа који спроводе надзор, уз констатацију да је преко потребно уједначити рад санитарне инспекције са осталим инспекцијама које спроводе надзор. Мишљења је да прекршајни налози имају много већи ефекат у односу на прекршајне пријаве.

Александар Адамови, помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, је постављен за посебног координатора за комуналну инспекцију и комуналну милицију јединица локалних самоуправа. Као најважнији циљ у раду Радне групе наводи ефикасност у поступању и препознавање ризика.

Прилику да изнесу своја запажања и проблеме у раду имали су инспектори локалних самоуправа и републичких инспекција и представници локалних самоуправа.

Др Борка Кокановић, републички санитарни инспектор у пензији ангажована је на испомоћ Одсеку за санитарни надзор, навела је да посла има много, да су инспектори оптерећени, али се све постиже додатним напором. Истакла је велику помоћ Градске управе Шабац.

Мирјана Арсеновић, комунални инспектор из општине Љубовија, у раду има подршку локалне самоуправе, а сарадња са Полицијском станицом је добра. Нема великог окупљања и грађани углавном поштују наложене мере. Делују и превентивно.

ЗАКЉУЧЦИ СА СЕДНИЦЕ САВЕТА
1.Републичке инспекције и инспекције локалних самоуправа наставиће са координисаним радом у циљу примене мера за сузбијање ширења вируса Ковид-19.
2.Посредством Мачванског управног округа о свакој спорној ситуацији обавестити Радну групу за координацију републичких инспекција, у циљу добијања тумачења,
3.Наставити са достављањем дневних и недељних извештаја о предузетим мерама, по већ утврђеној динамици.



Милоје Перић, шеф Одсека за инспекцијски надзор и саобраћајни инспектор општине Крупањ, навео је да општина Крупањ поштује Уредбу и обезбеђује неопходну помоћ инспекторма у спровођењу контрола. Сарадња са Полицијском станицом је добра, а највећи број надзора обављају током викенда.

Бранко Даниловић, начелник општинске управе Богатић је нагласио да послове надзора обављају два комунална инспектора, којима општина даје пуну подршку у раду. Сарадња са МУП-ом је добра. Мањи проблеми су присутни у раду неколико угоститељских објеката, али се ови случајеви решавају. Похвалио је сарадњу са Мачванским управним округом.

Милорад Матић, заменик начелника Градске управе Лозница,је навео да поред комуналних инспектора и комуналне милиције имају и инспектора за спорт који је такође ангажован у спровођењу контрола. Од почетка 2021. године донето је 79 прекршајних налога и пријава, а контроле се спроводе сваког викенда. Сарадња са МУП-ом је добра, као и са републичком санитарном инспекцијом. Када је у питању спровођење вакцинације, кол центар добро функционише. Мишљења је да се довољно превентивно деловало, тако да нема више времена за превентивно поступање инспектора. У граду нема окупљања, док се у сеоским срединама организују мање прославе, али се тај вид окупљања санкционише.

Дејан Сталовић, градски менаџер Лознице, нагласио је добру сарадњу са начелником Мачванског управног округа, који је више пута посетио здравствене установе, вакциналне пунктове и гранични прелаз. Вакцинација се добро спроводи на неколико вакциналних пунктова чиме је грађанима олакшан долазак. Процес вакцинације се добро спроводи. У Бањи Ковиљачи се налази Центар за азил, где је ситуација за сада добра. Инспектори су свакодневно на терену, а сарадања са МУП-ом се успешно реализује.

Живадин Бошковић, републички туристички инспектор, као проблем навео је појаву да различите инспекције на различит начин тумаче прописе које примењују у раду.
Одговорено је да се за сваку нејасноћу обрати Радној групи у циљу добијања тумачења за поступање у раду. На спорна питања Радна група у веома кратком року доставља одговор. Важно је да се противепидемијске мере поштују.

Др Бранко Вујковић, директор Завода за јавно здравље Шабац, је поздравио је све присутне истичући да Завод од самог почетка епидемије активно учествује у спровођењу мера из своје надлежности. Тренутна епидемиолошка ситуација је стабилно лоша. Навео је статистичке податке са којима Завод располаже о броју оболелих и вакцинисаних лица. Противепидемијске мере и имунизација су најважнији у борби против епидемије. Приоритет је свакако вакцинација становништва па је с тим у вези упућен допис локалним самоуправама како би се укључили у имунизацију запослених у привредним субјектима на својој територији.На руководиоцима локалних самоуправа је да промовишу вакцинацију.

Кабинет начелника
Владана Красавца


Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa