Инфо

8. април 2021.8. апр 2021.
By Creator:A. Frankl - National Library of Norway, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34364618

By Creator:A. Frankl - National Library of Norway, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34364618

Званични крај хумане идеје

На данашњи дан, пре 75 година и формално је престала да делује Лига или Друштво народа, одржавши последњу седницу. Међународна организација држава настала је на племенитој идеји, али неуспешна у остваривању основног циља, спречавања будућих ратова. Оформљена је на иницијативу Вудру Вилсона, председника Сједињених америчких држава 1920 године, у циљу сарадње која ће спречити сукобе попут Великог рата, окончаног мировним споразумом само годину дана раније.

Иако је идеолог Друштва био Вилсон, САД никада званично нису приступиле Друштву, а на позицији генералног секретара били су најпре Британац Друмонд, потом Француз Авењол и на крају Ирац Лестер. Јачањем тоталитарних режима којима сарадња са другим државама није била интерес, слабила је организација.

Формално је на последњем заседању 8. априла 1946. године престала да постоји и замењена је Уједињеним нацијама, међутим фактички крај је успедио пре Другог светског рата. Седиште Лиге народа било је у Женеви.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa