Инфо

8. април 2021.8. апр 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Међународни дан Рома: Заједничким активностима до бољих услова живота

Светски дан Рома, 8. април, обележава се на глобалном нивоу од 1971. године године, када је одржан први Светски конгрес Рома. Од тада овај датум је подсетник на језик, обичаје и културу овог народа, али и прилика да се укаже на проблеме и потешкоће са којима се свакодневно суочавају.

Градоначелник Шапца овим поводом данас је разговарао са представницима ромских удружења са територије Града о активностима у циљу унапређења квалитета њиховог живота.

-У име града Шапца честитам Међународни дан Рома свим припадницима ромске националне мањине у граду и Србији. Задовољство је што смо данас имали прилику да разговарамо о темама најзначајнијим за положај статуса ромске националне мањине у Шапцу. Исказана је потреба да град у наредне четири године помогне како би се актуелна питања везана за статус Рома решила на најбољи начин– рекао је др Александар Пајић и додао да ће активности бити усмерене ка здравственој, социјалној заштити, као и образовању, запошљавању.

-"Кључ за инкузију Рома" је пројектат чији учесник је Град Шабац, те ћемо наставити у том смеру. Радићемо на акционом плану који ће обухватити постојеће проблеме, њиховом решавању. Сматрам да је заједнички циљ да се на најквалитетнији начин сарађује. Град ће издвојити значајна средства и сутидозно радити на остварењу циљева – додао је градоначелник.

Фото: Глас Подриња


Ромкиње и Роми знатно су неповољнијем положају у односу на већинско становништво у готово свим областима друштвеног живота. Често су су изложени дискриминацији и социјално искључени, а кључ за инклузију на националном и глобалном плану види се повећању стопе запослености, уписа и завршетка основног и средњег образовања, здравствене и социјалне заштите. На овом пољу делује и Национални савет Рома, те поменуто сматрају важним сегментима борбе против дискриминације.

-Национални савет Рома позива све наше Роме да нам се обрате поводом уписа на факултете и средње школе како бисмо путем афирмативних мера им помогли. Током сусрета са градоначелником и представницима удружења сам разговарао о томе да се ради на повећању ковота за упис које тренутно износе свега један одсто, а у будућности ће бити три. Но, надамо се да ће наредна година донети укидање тих квота. Позвао бих и све Роме да се вакцинишу како бисмо победили пандемију, јер је имунизација једини излаз - истакао је Жељко Тодић, члан Извршног савета Рома.

Зоран Тодић заменик координатора је нагласио да без подршке локалане заједнице и самоуправе, удружења није могуће постићи побољшање услова живота за припаднике ромске заједнице.

-Веома сам захвалан градоначелнику који нас је спојио за заједничким циљем како бисмо решили актуелна питања. Оно што је најболнији тренутак је управо образовање, социјална питања и недостатак запослења – нагласио је Тодић.

Ромска заједница представља највећу етничку мањину у Европи, где према неким проценама живи између 10 и 12 милиона Рома и Ромкиња.
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa