Инфо

9. април 2021.9. апр 2021.
Компаније Рио Тинто: Тек се ради процена утицаја пројекта Јадар на животну средину

Компаније Рио Тинто: Тек се ради процена утицаја пројекта Јадар на животну средину

Компанија Рио Тинто данас је саопштила да је Студија о процени на животну средину пројекта екплоатације јадарита у околини Лознице тек у изради и да ће се о њој изјашњавати грађани Србије.

"Потпуно разумемо забринутост грађана за животну средину, јер ми, запослени и наше породице и деца, дишемо исти ваздух и живимо на истој земљи, као наши суграђани, који данас протестују", наводи се у саопштењу поводом протеста грађана који се противе пројекту "Јадар" компаније Рио Тинто јер сматрају да ће угрозити животну средину.

Истакнуто је да о пројекту компаније Рио Тинто у Србији постоји много неистина, попут оне да ће реке Јадар, Дрина и Сава бити загађене.

Компанија Рио Тинто тврди да ће само у постројење за пречишћавање отпадних вода уложити измедју 30 и 40 милиона евра, док ће укупна инвестиција у заштиту животне средине износити више од 100 милиона долара.

Пројекта "Јадар" ће, како је наведено у саопштењу, испунити највише стандарде у области заштите животне средине и биће спроведен у складу са прописима Србије и Европске уније и у договору са локалном заједницом.

"Верујемо да литијум има изузетно значајну улогу за будућност са ниским емисијама угљеника. Такође, литијум је важан ресурс за низ нових технологија које ће омогућити Србији, Европи и свету транзицију ка зеленијој и дигиталној будућности", указала је компанија Рио Тинто.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa