Инфо

9. април 2021.9. апр 2021.
Фото: Бета

Фото: Бета

Европска унија донирала Србији заштитну опрему вредну 857.000 евра

Европска унија је данас донирала Србији заштитну маске и рукавице укупне вредности 857.000 евра.

У складиште Министарства унутрашњих послова Србије у Београду испоручено је 310.000 маски ФФП2, 730.000 хируршких маски и 730.000 пари заштитних рукавица, саопштио је ЕУ инфо центар.

Заштитна опрема, која је стигла са залиха из Белгије и Румуније, део је донације Европске уније Србији кроз Механизам цивилне заштите ЕУ који управља посебним инструментом за ванредне ситуације (ресцЕУ).

Србија је највец́и корисник инструмента ресцЕУ у Европи током кризе изазване пандемијом корона вируса. До сада је добила личну заштитну опрему у вредности од 6,8 милиона евра.

ЕУ је помагала Србији у борби против корона вируса различитим облицима донација, финансирањем ангажовања медицинских радника у Србији, транспортом стотина тона медицинског материјала, донирањем милиона комада личне заштитне опреме, куповином кола хитне помоц́и и за деконтаминацију.

Примопредаји помоц́и присуствовала је отправница послова Делегације ЕУ у Србији Матеја Норчич Штамцар која је изјавила да је Цивилни механизам ЕУ механизам истинске солидарности и да, иако људи понекад могу да забораве бројеве, помоц́ остаје, наводи се у саопштењу.

"Једну ствар никада не заборавимо. То је осећај олакшања који осец́амо када смо ми и наши најмилији заштићени од здравственог ризика. Поносна сам на овај доследан израз солидарности не само зато што је ЕУ уопштено највец́и донатор Србије, већ зато што остаје највећи донатор када је то најпотребније и подржава српски здравствени систем много пре избијања ове пандемије", казала је Норчич Штамцар.

Уручењу помоћи је присуствовао и белгијски амбасадор Коен Адам, пошто је из његове земље стигло 730.000 хируршких маски и 730.000 пари заштитних рукавица, у пратњи тима белгијске цивилне заштите и Министарства здравља.

"ЕУ се заснива на солидарности и узајамној подршци, не само међу државама чланицама, вец́ и посебно са земљама кандидаткињама за чланство у ЕУ. Данашња донација је још једна одлична прилика да се ова солидарност учини опипљивом", рекао је Адам.

Амбасадорка Румуније Силвија Давидоју рекла је да је пошиљка заштитне опреме из стратешких дистрибутивних центара РесцЕУ из Румуније и Белгије "још један доказ солидарности Европске уније са српским народом и властима".

"Залажемо се за наставак обезбеђивања ефикасне испоруке основне медицинске опреме српском народу. Овом приликом желимо да нагласимо да Румунија и Србија имају добру и значајну сарадњу на пољу спасилачких операција и интервенција у случајевима природних катастрофа и то ће бити настављено у виду даљих пројеката", казала је Давидоју.

ЕУ је током 2019. године ојачала компоненте управљања ризиком од катастрофа унапређивањем Механизма цивилне заштите ЕУ. Најновији уведени елемент, ресцЕУ, има за циљ побољшање заштите градјана од катастрофа и управљања настајућим ризицима.

Уз то, ресцЕУ успоставља нову европску резерву ресурса која укључује флоту ватрогасних авиона и хеликоптера, авионе за медицинску евакуацију, као и залихе медицинске опреме и теренских болница које могу да одговоре на здравствене ванредне ситуације, као и на хемијске, биолошке, радиолошке и нуклеарне инциденте.

Механизам цивилне заштите ЕУ олакшава сарадњу у реаговању у ванредним ситуацијама, припреми и превенцији измедју држава чланица, као и неколико других европских земаља.

Србија је постала чланица Механизма 2015. године, али је и пре тога, током разорних поплава у мају 2014. године, осетила корист од европске солидарности кроз Механизам цивилне заштите ЕУ. Та операција је била једна од највећих откад је механизам успостављен, наводи се у саопштењу.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa