Инфо

10. април 2021.10. апр 2021.
Pixabay

Pixabay

АЛИМС: Нежељене реакције на вакцину једном у четири хiљаде случајева

Павле Зелић из Агенције за лекове и медицинска средства (АЛИМС) рекао је данас да се све реакције на вакцине против корона вируса интензивно прате и да су нежељене пријављене у укупно 755 случајева, што значи да је једна таква реакција забележене на 3.973 вакцинисаних грађана.

Он је гостујући на РТС-у навео да су све те реакције биле благе, да су се односиле на отицање, црвенило, високе температуре, бол у мишићима, а пролазиле у року од неколико дана.

Зелић је такође апеловао на грађане да верују здравственим радницима, да се посаветују у вези са вакцинама и лековима и да не траже "јефтине одговоре" на неким другим местима, где се "у једном пасусу демантује оно што се налази на хиљадама страница (научних истраживања)".

"Ми смо сада засути информацијама преко друштвених мрежа, медија... Желим да охрабрим људе да се вакцинишу, да разбијем било какву мистерију око вакцина", навео је и објавио да грађани могу да контактирају његову канцеларију како би могли да се посаветују о вакцинацији на 011/3951-139.

Питања која му обично постављају су да ли смеју да се примењују вакцине код одређених алергијских реакција, пеницилинских шокова, да ли смеју да се примене код одређених здравствених проблема, преноси РТС.

На констатацију да је Астразенека изазвала највише недоумице, Зелић је казао да ниједно референтно међународно тело, Светска здравствена организација (СЗО) и Европска агенција за лекове, као ни АЛИМС, никада нису издали ограничење за примену тог медицинског средства.

"СЗО и Европска агенција за лекове су дале јасан став да не треба ограничити ову вакцину у њеној примени, јер је корист неупоредиво већа од ризика. Све тромбозе које су до сада уочене су под праћењем. Српска агенција за лекове је 17. марта и 24. марта дала два обавештења, позивајући здравствене раднике да прате шта се дешава. Нама до данас није ниједан случај недвосмислено потврђен да има икакве везе стварање угрушака са овом вакцином", истакао је Зелић.

Када је реч о о вакцини Модерна, Зелић је навео да још није поднет захтев за њену регистрацију у Србији, да су у преговори и да очекује се да ће се и она наћи у понуди.

Он је указао да Србија има довољно вакцина, да је више од 3,5 милиона доза неколико произвођача "ушло у државу" и то је то за сада "више него довољно за имунизацију".
Агенција Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa