Инфо

10. април 2021.10. апр 2021.
Pixabay

Pixabay

ПКС: Позивамо фирме да обрате пажњу при избору организације за сертификовање

Сумњиви сертификати, некомпетентне организације које издају сертификате „по скраћеном поступку“ или организују онлајн продају сертификата, све су учесталије појаве на тржишту и неопходно је да привредници обрате пажњу и изаберу поуздану, референтну сертификациону кућу, упозоравају из Центра за животну средину, техничке прописе, квалитет и друштвену одговорност Привредне коморе Србије.

Сертификација је широко распрострањен тржишни механизам изузетно значајан како за саму организацију, тако и за потрошаче и државу, без обзира на то да ли се ради о сертификацији производа, особа, процеса или система менаџмента. Резултат сертификације је издавање званичног документа – сертификата – који представља писану гаранцију и објективни доказ усаглашености предмета сертификације са неким стандардом, подсећају у ресорном Центру ПКС.

Сертификат издаје независно и непристрасно сертификационо тело након утврђивања усаглашености са захтевима одговарајућег стандарда. Сертификација система менаџмента организације, према неком од међународних стандарда, као што су ИСО 9001, ИСО 14001, ИСО 45001, ИСО/ИЕЦ 27001, ИСО 50001 и други, важан је корак ка успостављању, одржавању и сталном унапређењу процеса, перформанси, конкурентности и репутације организације.

Изузетно је важно ангажовати поуздану, референтну кућу за сертификацију, како би се обезбедио валидан и веродостојан документ, који јача поверење у целокупан систем инфраструктуре квалитета.

Званичан регистар акредитованих тела за оцењивање усаглашености која послују на тероторији Републике Србије води Акредитационо тело Србије (АТС), где се, у зависности од врсте акредитације, примера ради, могу пронаћи и сертификациона тела за сертификацију система менаџмента према стандарду СРПС ИСО/ИЕЦ 17021-1:2015 – Оцењивање усаглашености — Захтеви за тела која обављају проверу и сертификацију система менаџмента — Део 1: Захтеви.

За сертификациона тела која нису акредитована код АТС, а послују у Републици Србији, такође, могуће је утврдити да ли су акредитована у земљи порекла и да ли им је акредитација валидна (ИАФ – Интернатионал Аццредитатион Форум).

Надлежне институције у систему инфраструктуре квалитета у Србији су: Акредитационо тело Србије, Институт за стадардизацију Србије, Дирекција за мере и драгоцене метале и Министарство привреде РС, као државни орган надлежан за питања акредитације, стандардизације, метрологије и оцењивања усаглашености, а за додатну стручну помоћ или мишљење, могуће је обратити се и Привредној комори Србије: Удружењу за стручне, научне и техничке делатности или Центру за животну средину, техничке прописе, квалитет и друштвену одговорност.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa