Инфо

19. април 2021.19. апр 2021.
shutterstock

shutterstock

Потписан Споразум о партнерству, трговини и сарадњи Србије и Велике Британије

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Србије Татјана Матић и амбасадорка Велике Британије Шан Маклеод потписале су Споразум о партнерству, трговини и сарадњи две државе, саопштено је данас.

Споразумом је постављен нови правни основ за регулисање билатералне трговине, који је раније био дефинисан Споразумом о стабилизацији и придруживању измедју Европске заједнице и њихових држава чланица и Србије.

Матић је истакла да се новим споразумом задржава ниво сарадње у свим областима, као и степен трговинске либерализације који је постојао до 31. децембра 2020. године, саопштило је Министарство трговине, туризма и телекомуникација.

"Закључењем Споразума не само што је омогућено враћање уобичајеним трговинским токовима и стварању услова за даљи раст међусобне трговине у интересу обеју земаља, као и за даља улагања, већ су и додатно учвршћени традиционално добри односи наших земаља", поручила је министарка.

Он је казала да очекује да ће са успешним спровођењем имунизације против ковид-19 бити обновљена и претходно веома развијена туристичка сарадња две земље.

Захвалила је Великој Британији на развојној помоћи коју је пружала Србији у претходном периоду.

Амбасадорка Маклеод је рекла да уз личну подршку премијера Бориса Џонсона и председника Александра Вучића, Уједињено Краљевство и Србија заједно раде на изградњи снажнијих односа, усмерених ка будућности, наводи се у саопштењу.

Додала је да су увећање трговине и инвестиција важан део те амбиције.

"Овај споразум истовремено потврђује нашу заједничку посвећеност билатералним односима и на практичан начин регулише несметану двосмерну трговину, у интересу пословних људи и потрошача у обе наше државе", казала је Меклеод и истакла да се радује још већем броју британских компанија и стручњака који ће дати додатни подстицај економском развоју и напретку Србије.

Први привремени билатерални трговински уговор Велика Британије и Србија потписале су у марту 1879. године.
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa