Инфо

22. април 2021.22. апр 2021.
Кабинет начелника МУО: Дан сећања на жртве Холокауста

Кабинет начелника МУО: Дан сећања на жртве Холокауста

Почев од 2012. године, 22. април Србија обележава као нацинални Дан сећања на жртве Холокауста, геноцида и фашизма уопште у Другом светском рату. Овај датум је изабран јер је у ноћи између 21.и 22. априла 1945. године две групе са више од 1.000 заточеника покушало пробој из злогласног усташког концентрационог логора у Јасеновцу,тачније Логора Доња Градина и Логора Кожаре, од којих се спасло око 100 заточеника.

Дан сећања на жртве Холокауста посвећен је сећању на Србе, Роме и Јевреје настрадале у масовним злочинима током Другог светског рата у нацистичкој творевини Независне Државе Хрватске и у окупираној Југославији.

Логор Јасеновац је био логор смрти у околини истоименог градића у Независној Држави Хрватској за време Другог светског рата. Био је то вишенаменски логор, пре свега логор смрти за оне који се нису уклапали у појам расне чистоте (Срби, Јевреји и Роми) и у коме су коришћени најразноврснији облици мучења. У логорима Јасеновац и Стара Градишка бруталности са којом су људи убијени превазилази све оно што чак ни најболеснији ум није могао да замисли и спроведе. Људи у Јасеновцу више нису били људска бића већ објекти подесни за иживљавање.

Држава Србија сваке године обележава овај датум из своје историје полагањем венаца на спомен обележја посвећена свим жтрвама.
Кабинет начелника
Владана Красавца
Најновији број

13. мај 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa