Инфо

22. април 2021.22. апр 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Изложба о годишњици позоришног живота у Шапцу

Шабачко позориште свој јубилеј обележава изложбом о 180 година театарског живота у граду. Ова велика и значајна годишњица говори о значају драмске уметности за културну историју Шапца. Развој града током периода модерне Србије је прича о експанзији, стагнацији, развоју, паду, подизању, утемељењу, трансформацији и модернизацији, а нераскидиво је везан са позориштем и његовом судбином.

Фото: Глас Подриња


-Одабрали смо изложбу која је спаја два важна датума, годишњицу прве позоришне представе и Дан Града. Годишњица Позоришта говори о важности ове институције културе за Шабац и његове становнике и целокупну културну историју Шапца. Изложба је сведочанство о начину, праћења, чувања и проучавања прошлости позоришта и града - рекао је в.д. директора Шабачког позоришта Владимир Василић.

Трагом театра открива се и прича града. Хронолошки конципирана изложба заснована на истраживању историчара Ивана Досковића уз историјске изворе Међуопштинског историјског архива Шабац, Библиотеке шабачке, Шабачког позоришта.

-Кроз изложбу је одата почаст годишњици од прве позоришне представе у нашем крају. Поставка обухвата период од 1840, 1841. године и све до 2020, односно 2021. године. Ово је и једна од првих изложби у нашем граду која је користила дигиталну архивску грађу за припрему. Кроз поставку се може видети и дух времена које су осликавале позоришне представе - рекао је Иван Досковић.

Фото: Глас Подриња


За нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у области културе, поводом 180 година постојања и рада ова градска установа културе одликована је Сретењским орденом трећег степена.
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa