Инфо

22. април 2021.22. апр 2021.
Дан планете Земље у Владимирцима: Чувамо природу за нове генерације

Дан планете Земље у Владимирцима: Чувамо природу за нове генерације

Поводом обележавања Дана планете Земље, парк владимирачке основне школе обогаћен је новим садницама „дрвећа које даје енергију“. У акцији подржаној од општинске управе учествовали су чланови Удружења „Еко волонтери“ и запослени и ученици ОШ „Жика Поповић“. Поред улепшавања школског дворишта, основна сврха догађаја је неговање окружења за нове генерације.

Активни и у доба Короне
Еко волонтери у Владимирцима је осмислило низ активности упркос епидемији Короне, изјавила је испред Удружења Братислава Велисављевић и додала да је слична акција планирана и за 26.април у школском дворишту издвојеног одељења у Белотићу.

Братислава Велисављевић

-Сведоци смо свакодневног масовног уништења природе, и баш због тога је од изузетног значаја да искористимо сваки тренутак да подигнемо свест наших суграђана о важности очувања околине. Наш избор су племенита стабала која дају енергију, попут бора и брезе, и дрвеће које узима и прерађује лошу енергију као што је топола- објаснила је Велисављевићева, и позвала све суграђане који то још нису учинили да се вакцинишу, јер како наводи, вакцина је највеће достигнуће медицине у историји и само тако можемо победити епидемију која свакодневно односи бројне људске животе.

Млади будућим младима
ОШ „Жика Поповић“ броји преко 500 ученика. По речима директора Станка Глигорића, број ученика се сваке године смањује. Становника у селима је све мање, али се он нада да ће се то стање променити. Како би до промене дошло, али и како би смо имали шта да оставимо младим нараштајима, неопходно је повећати степен друштвене одговорности код свих, а пре свега код генерација које долазе.

Станко Глигорић

-Активна смо подршка свим удружењима која нам се обрате. Посебно смо поносни на недавну акцију коју смо имали у сарадњу са НУРДОР-ом у којој је учествовала цела школа. Данас обележавамо Дан планете Земље на начин који користи и данашњим, а користиће и неким будућим младима који ће уживати у чистијем и лепшем окружењу- казао је директор Глигорић, а на важност оваквих догађаја за децу основношколског узраста осврнуо се и његов помоћник Марко Михаиловић:

Марко Михаиловић

-Ово је право време да им улијемо знање о важности очувања природног окружења.Због тога су нам овакве акције од изузетног значаја. У самој акцији, поред ученика учешће су узели и радници, бивши запсолени, али и представници локалне самоуправе. Сматрам да ћемо оваквим и сличним догађајима, свест о екологији деци подићи на један виши ниво, јер од овог узраста се почиње са усвајањем вредности и адекватним образовањем.

Природа као потенцијал
Као што је већ неколико пута напоменуто, данашња акција у школи „Жика Поповић“ имала је велику подршку владимирачке локалне самоуправе. Једна од смерница развоја општине је и развој еколошког и сеоског туризма. Да би се тај циљ остварио неопходно је очувати оно што већ постоји, али и улагати у даљи развој.

Драган Зарић

-Општину Владимирци дефинишу предели невероватне природне лепоте. У том смислу имамо одличне потенцијале за развој туризма. Са друге стране,сведоци смо великих загађења и прљања природе од стране различитих субјеката. Наш циљ је да то сведемо на минималну меру и сачувамо оно што имамо. Први корак ка унапређењу је и пошумљавање оголелих и неприступачних терена на територији општине, али и овакве акције постављања нових дрвореда на територији саме варошице- истакао је Драган Зарић, руководилац одељења за пољопривреду, туризам и друштвене делатности општине Владимирци.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa