Инфо

8. април 2018.8. апр 2018.
Данас је Светски дан Рома

Данас је Светски дан Рома

Светски дан Рома обележава се данас да би се прославила ромска култура и указало на проблеме с којима се Роми суочавају.
Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је поводом Међународног дана Рома да је Влада Србије посвећена унапредјењу положаја ромске мањине у земљи.
"Светски дан Рома подсећа нас на важност стварања једнаких услова за образовање, запошљавање и квалитет живота свих припадника ромске мањине у Србији", наводи се у честитки премијерке.
Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран ЂорЂевић такође је честитао Светски дан Рома, наводећи да је Министарство на чијем је челу "много тога" урадило када је у питању побољшање услова живота Рома у Србији.
Ђорђевић је рекао да ће ресорно министарство наставити да ради на оснаживању положаја Рома и Ромкиња, првенствено кроз реализацију програма "Подршка ЕУ инклузији Рома – Оснаживање локалних заједница за инклузију Рома" у оквиру кога је имплементациони партнер Стална конференција градова и општина (СКГО).
Заштитник градјана Зоран Пашалић навео је да су Роми најбројнија мањинска заједница у Европи, али да су и даље у највећој мери дискриминисана и маргинализована друштвена група.
Међународни дан Рома службено је проглашен 1990. у Пољској.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa